Cu cât au crescut ratele lunare ale românilor cu credite pentru locuințe. Sumele nu mai seamănă deloc cu cele inițiale
Ratele lunare ale românilor cu credite pentru locuințe, fie ipotecare, fie prin programul ”Prima Casă”, redenumit ”Noua Casă”, nu mai seamănă deloc cu cele pe care le plăteau inițial. Debitorii au ajuns sau ar putea ajunge în curând în situația în care ar putea cere constatarea impreviziunii sau ajustarea contractelor, conform Legii referitoare la darea în plată.
Cu cât s-au majorat ratele lunare pentru locuințe
Ratele lunare pentru credite ipotecare în sold de aproximativ 20 de miliarde de lei au crescut cu mai bine de jumătate față de nivelul la care se situau în momentul în care au fost acordate.
Cele mai multe împrumuturi au fost făcute între anii 2014 și 2018, când indicele ROBOR era foarte scăzut. Însă, sunt sume considerabile în sold și pentru vara lui 2021 și primăvara lui 2022, când IRCC era la cele mai reduse niveluri de la introducere.
Conform unei analize făcute de Profit.ro, debitorii fie au ajuns deja, fie vor ajunge în curând în situația în care ar putea cere constatarea impreviziunii și să ceară ajustarea contractelor, conform Legii privind darea în plată.
În ceea ce privește volumul total de credite Prima Casă/ Noua Casă de 25,1 de miliarde de lei, o jumătate au crescut cu mai mult de jumătate față de data acordării. În luna martie erau 556.000 de debitori unici cu credite ipotecare în sold.
Creditele ce au înregistrat cele mai mari creșteri ale ratelor
Cele mai mari creșteri ale ratelor, de 70% sau chiar peste, sunt pentru creditele acordate în 2016, când ROBOR a fost la minime istorice, de sub 0,8% pe an. Ratele au crescut cu 60-70% față de 2017.
În urmă cu 7-8 ani, locuințele erau mai ieftine, astfel că și creditele erau mai mici. În plus, salariile au crescut consistent în acest interval. Ratele au crescut cu peste jumătate pentru împrumuturi de circa 9 miliarde de lei în sold acordate în intervalul 2014-2018. Pentru Prima Casă, ratele au s-au majorat cu peste o jumătate pentru credite în sold de aproximativ 10 miliarde de lei în același interval.
De asemenea, ratele au crescut cu peste jumătate în 2021 și 2022 pentru credite standard în sold de aproximativ 11,5 miliarde de lei, dintr-un total de 31,2 miliarde de lei. Același lucru s-a întâmplat și pentru împrumuturi Noua Casă de aproximativ 2,1 miliarde de lei.
În această perioadă, însă, salariile nu au crescut suficient pentru a acoperi ratele mai mari, care au pornit oricum de la un nivel mai ridicat, în contextul scumpirii imobiliarelor.
Legea privind darea în plată nu se aplică pentru creditele Prima Casă sau Noua Casă. Un proiect de lege pentru eliminarea aceste excepții a trecut tacit de Senat, dar nu a mai fost dezbătut și la Camera Deputaților. BNR și Guvernul se opun acestei modificări.