06 dec. 2023 | 10:49

Criza imobiliară pleacă de la chirii explodate, iar în 2023 s-au resimțit peste tot. Ce s-a întâmplat cu prețul apartamentelor

ACTUALITATE
Criza imobiliară pleacă de la chirii explodate, iar în 2023 s-au resimțit peste tot. Ce s-a întâmplat cu prețul apartamentelor

În ultimul an, între noiembrie 2022 și noiembrie 2023, conform datelor agregate de platforma Storia, chiriile au crescut la nivel național cu 22%. Doar din octombrie în noiembrie anul acest, saltul mediu a fost de 6% în primele zece orașe din România.

„Sectorul 1 din București este singura zonă din țară mai scumpă decât Cluj-Napoca în ceea ce privește închirierea de apartamente. Această evoluție reflectă nu doar o creștere a cererii pentru proprietăți premium într-o locație centrală, ci și o tendință evidentă în dinamica prețurilor și preferințelor clienților. Accesul rapid la facilități urbane și creșterea atractivității comerciale au contribuit la această creștere a cererii, influențând în mod direct și dinamica prețurilor”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Citește și: Criza imobiliară din România se simte la buzunare. Cutremurul vine cu o ofertă mică și prețuri mari

Ce se întâmplat cu chiriile în București în 2023

Față de noiembrie 2022, în Capitală, tarifele medii pentru chirii au crescut cu aproximativ 19% pe zona apartamentelor cu trei camere. Așa s-a ajuns la un preț mediu de 727 de euro. Prețul mediu al apartamentelor cu două camere a fost de 551 de euro, în creștere cu 17% comparativ cu perioada identică a anului trecut. Pe partea de garsoniere, creșterea a fost cea mai mică, ”doar” 10%, până la o medie de 333 de euro.

Din păcate, discrepanța dintre regiunile Bucureștiului la prețuri niciodată nu a fost mai șocantă. Plătești cu 76% mai mult în Sectorul 1 față de aceeași proprietate în Sectorul 4. Punctual, apartamentele din sectoarele 1 și 5 au înregistrat cea mai mare creștere de tarife comparativ cu anul trecut (+22%), urmate de apartamentele din sectorul 6 (+21%) și de cele din sectorul 2 (+20%). Cele mai mici creșteri de preț per sectoare s-au înregistrat în sectorul 3 (+14%) și în sectorul 4 (+9%).

Luna trecută, pentru o garsonieră plăteai în București între 292 de euro – Sectorul 5 și 420 de euro – Sectorul 1. Tarifele medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere s-au aflat între 449 de euro (sectorul 4) și 669 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut tarife medii de închiriere cuprinse între 500 de euro (sectorul 4) și 1002 euro (sectorul 1).

Citește și: Bula imobiliară din România a explodat, iar industria ”cochetează” cu insolvența. Calculul simplu care trădează problema

Cât costă chiriile în București

Cât costă chiriile în București

Chiriile din România, în cifre exacte

În cadrul aceleiași analize Storia citată de Economedia, în noiembrie 2023 au crescut prețurile la chirii în fiecare colț al României, la toate categoriile de locuințe. Singura excepție de la regulă este dată de apartamentele de trei camere din Iași. Acestea, în mod aproape suspect, sunt disponibile la aceleași prețuri ca în urmă cu un an.

Cea mai mare creștere anuală s-a putut observa în Oradea, unde gravitează în jurul valorii de 27% pentru apartamentele cu două camere. În același oraș s-au înregistrat și creșterile mari de la o lună la alta, +9%. În Arad, la apartamentele cu trei camere, s-a putut observa un salt de 9%.

În Cluj Napoca, de la o lună la alta, închirierea garsonierelor și a apartamentelor cu trei camere a sărit cu 3%, iar a celor cu două camere cu doar 1%. De la un an la altul, saltul a fost de 10% la garsoniere și 16% la apartamentele cu două camere, respecti 17% la trei camere. În orice caz, pentru o garsonieră în Cluj plăteai 360 de euro în noiembrie 2023, 580 de euro pentru două camere și 750 de euro pentru trei camere.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele