05 iun. 2023 | 09:00

Criza imobiliară lovește giganții din București: unde ”s-au mutat” tranzacțiile în 2023

ACTUALITATE
Criza imobiliară lovește giganții din București: unde ”s-au mutat” tranzacțiile în 2023

Bula imobiliară de care se tot discută în România este asociată în mod uzual cu apartamente scumpe și credite ipotecare cu dobânzi absurde. În realitate, tot ce ține de domeniul construcțiilor este afectat de tensiuni și are de suferit, inclusiv clădirile de birouri.

La nivel național, București pare să fie cea mai importantă sursă de spațiu pentru birouri închiriate. Așa a fost dintotdeauna, dar realitatea este mai complexă decât pare la prima vedere. Deși aproximativ 75% dintre toate proprietățile de pe acest segment din primul trimestru din 2023 au fost tranzacționate în Capitală, aceasta este o scădere fabuloasă față de cele 84 de procente din aceeași perioadă a anului trecut, după cum se arată într-o analiză Fortim Trusted Advisors, membră a alianței BNP Paribas Real Estate.

Piața imobiliară din România, alimentată de excepții

În primul trimestru din 2023, 75 de companii au închiriat spații pe o suprafață de 42.906 mp. Din această valoare, aproximativ 32.116 mp sunt în București. Toate celelalte tranzacții din același segment de piață s-au regăsit în Timișoara, Iași și Cluj Napoca. Asta nu înseamnă că nu se fac afaceri și în alte colțuri ale României sau în Brașov, de exemplu, nu este nevoie de birouri. Problema este că, de fapt, volumul efectiv al tranzacțiilor s-a dus în cap de la un an la altul, iar doar câțiva poli din țară mai atrag investiții pe segment.

„Companiile au ales să își deschidă noi spații moderne de lucru doar în București, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca. Pe fondul unui volum în scădere al închirierilor de spații noi, cererea din București a suferit o corecție mai mare decât în celelalte orașe universitare. Ca tendință, se remarcă o scădere a ponderii Capitalei în totalul pieței, de la 84% în T1 2022 la 75% în T1 2023”, potrivit comunicatului de presă.

Conform analizei citate, în primele trei luni din acest an, Access Group a închiriat cea mai mare suprafață de birouri din afara Capitalei, respectiv 4.500 mp, în proiectul UBC 0, din Timișoara. Acest proiect, pe lângă centru de fitness, acces facil la servicii medicale și zonă de alimente sau shopping, vine la pachet cu un parc amenajat pe o suprafață de 5 hectare. În București este absurd să ai astfel de pretenții imobiliare de la o clădire nouă de birouri precum UBC 0, cu 17 etaje și o suprafață totală de 32.000 mp.

„În Cluj-Napoca, clădirea de birouri Maestro Business Center a atras un chiriaș din domeniul IT&C, asistat de Fortim Trusted Advisors membră în Alianța BNP Paribas Real Estate. De asemenea, tot în Cluj-Napoca, alți doi chiriași, din domeniile IT&C și servicii profesionale au ales proiectele The Office și Tetarom. La Iași, cei mai mulți chiriași noi s-au îndreptat către Palas Campus, o clădire de birouri inaugurată în acest an și UBC 3. Printre companiile care au ales Iașiul se numără Safeguard Global, Infineon, RINF și Arriver System Software, toate din domeniul IT&C. În total, în Timișoara, Iași și Cluj-Napoca, chiriașii din domeniul IT&C au cumulat o pondere de 82% din totalul pieței. În București, ponderea chiriașilor din IT&C a fost de doar 34% în primul trimestru din 2023. În trimestrul doi însă sunt premise că această pondere va crește din nou, datorită numărului mare de negocieri în piață”, se mai transmite în comunicatul de presă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele