Criza imobiliară din România se simte la buzunare. Cutremurul vine cu o ofertă mică și prețuri mari
Anul 2023 a venit ca un cutremur major pentru piața imobiliară din România, în frunte cu marile orașe, București, Cluj, Brașov, Timișoara, Iași și Constanța. Numărul tranzacțiilor s-a prăbușit, oferta s-a diminuat, iar prețurile au crescut un pic pentru simplul fapt că o mare parte din ce se mai vinde este doar cu cash, pe zona premium. Rata creditelor ipotecare s-a diminuat și ea din cauza înăspririi condițiilor monetare, a exploziei dobânzilor încă de anul trecut și, desigur, creșterea inflației.
Conform unei analize realizate de Imobiliare.ro, în 2023, numărul caselor și apartamentelor disponibile pe piața imobiliară din România s-a diminuat brusc. La nivel național, vorbim de o prăbușire de aproximativ 30%. Partea bună este că odată cu scăderea ofertei nu au crescut proporțional prețurile la achiziții, dar tot s-a înregistrat un avans de aproximativ 1,5%.
Piața imobiliară din România între chirii scumpe și achiziții neinspirate
Odată cu prăbușirea tranzacțiilor și înăsprirea condițiilor bancare, mulți români au migrat către chirii. Din păcate, cererea sporită nu a făcut decât să le facă și pe acestea din ce în ce mai inaccesibile. Problemele financiare au fost amplificate și aici de o diminuare a ofertei cu aproape 18%, detaliu care a alimentat o oportunitate pentru proprietari de a umfla prețurile. Peste 15% au crescut chiriile românilor în ultimul an în majoritatea regiunilor țării. Pe partea de achiziții, în România, prețul mediu pe metru pătrat este de 1.465 euro/metru pătrat util.
“În ciuda așteptărilor, piața rezidențială a performat bine în primele trei trimestre din acest an, deși condițiile au fost dificile: inflația care a erodat puterea de cumpărare, dobânzile ridicate, starea generală de instabilitate și nesiguranță. Scăderea ofertei este principalul motiv care a stat la baza menținerii prețurilor în condițiile actuale de piață menținându-se astfel echilibrul dintre cerere și ofertă. Cu excepția cazului în care vom asista la dezechilibre macroeconomice majore, în 2024 ne așteptăm la creșterea cererii ceea ce cel mai probabil va duce la creșteri de preț”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Românii nu se satură de achiziții imobiliare
Deși sunt semnificativ mai precauți în a face investiții, este suficient să te uiți pe cifrele înregistrate de imobiliare.ro pe partea de trafic pentru a înțeleg obsesia proprietății în rândul românilor. Ca referință, doar în trimestrul al III – lea din 2023, aproximativ 154.700 de potențial clienți unici și-au căutat viitoarea casă sau viitorul apartament pe platforma online. Valoarea în sine s-ar putea să nu-ți spună foarte mult, dar merită să reții că trădează o creștere de 18% comparativ cu perioada similară din 2022.
Zona de închirieri s-a bucurat și ea de o creștere, aproximativ 13% la nivel național. Circa 110.800 de potențiali chiriași și–au căutat o casă sau un apartament pe Imobiliare.ro în trimestrul al III-lea, conform Economedia.ro. Dacă vrei să vinzi un apartament, așteaptă să stai până la trei luni, cu mici excepții de două luni în București și Timișoara. În ceea ce privește marja de negociere, aceasta se menține sub 4,5%.
“Volumul creditelor ipotecare noi a crescut pe parcursul anului 2023, evoluția sa fiind puternic influențată de refinanțări și de renegocieri ale contractelor în curs. Ofertele tot mai atractive de dobândă fixă venite din partea băncilor i-au influențat pe mulți dintre cei care au accesat un împrumut în urmă cu cel mult trei ani să opteze pentru o refinanțare.
Luând în considerare majorările de taxe așteptate de la 1 ianuarie 2024 și actuala proiecție de inflație care indică ulterior un trend negativ, putem anticipa potențiale reduceri ale dobânzilor din a doua jumătate a anului viitor, fapt confirmat și de ofertele de dobândă fixă în scădere puse la dispoziția românilor de către principalele bănci”, menționează analiza.