05 feb. 2023 | 09:00

Criza imobiliară din România, alimentată de facturile la energie: singurele locuințe care se vor scumpi în 2023

ACTUALITATE
Criza imobiliară din România, alimentată de facturile la energie: singurele locuințe care se vor scumpi în 2023

Piața imobiliară din România a suferit transformă importante în ultima perioadă, iar până acum, au avut de câștigat dezvoltatorii și constructorii. În curând, vor avea de câștigat clienții, având în vedere cutremurul iminent în materie de prețuri.

Românii nu mai cumpără case cum o făceau odată, iar motivele sunt simple. Facturile la energie au explodat și nu este doar o metaforă. Inflația galopantă combinată cu rate duble la creditele ipotecare și facturi duble sau mai mari la energie electrică și gaze naturale, toate au influențat atât interesul investitorilor în imobiliare, cât și percepția de accesibilitatea vizavi de acest subiect. Pur și simplu, românii nu-și mai permit nici locuințele pe care le au, nici pe cele pe care și le doresc. În acest context, în mare parte, prețurile la apartamente se vor duce în jos în 2023, dar vor exista și excepții.

Ce locuințe vor avea prețuri ridicate în 2023

Criza din energie a schimbat radical piața imobiliară de pe meleaguri mioritice, iar în timp ce dezvoltatorii se întreg în proiecte de locuințe verzi, eficiente energetic, acestea par să fie singurele care își vor menține trendul ascendent în materie de prețuri. Dotate cu panouri fotovoltaice și pompe de căldură geotermale, locuințele cu pricina ajuta oamenii să scape de stresul facturilor într-un procent semnificativ. Conform experților, locatarii unei case verzi se pot aștepta la reducerea costurilor cu facturile la utilități de până la 70%.

Din păcate, o casă verde este departe de a fi ieftină. Prețul de start, conform Digi24, pare să fie de 140.000 de euro. Dacă folosim ca referință un apartament cu două camere în București al cărui preț începe de la 1730 de euro pe metru pătrat util. , în cazul dotării cu o centrală pe gaz, în momentul în care aceeași locuință va ajunge în piață cu un sistem energetic bazat pe o pompă cu căldură, va depăși 2000 de euro pe metru pătrat util. La prima vedere, diferența pare fabuloasă, dar cei care își permit banii în plus la achiziție, își vor recupera investiția din facturi.

”Prețurile pentru acest tip de locuințe sunt mai ridicate pentru că este un cost adițional pe zona de construcții. Discutăm de eficientizarea costurilor pentru facturile la gaze și electricitate undeva de 70%. Dacă acum un client plătește 1000 euro pe an, pentru un apartament standard, ajunge să plătească în jur de 350 euro, la 10-15 ani, discutăm la o reducere a bugetului cu peste 10 mii euro.”, a explicat Andrei Ștefan, directorul unui ansamblu rezidențial eficient energetic.

”Vorbim de un proiect cu încălzire în pardoseală care reduce destul de mult factura pentru încălzire, fie pe gaz cu centrală de bloc sau pe apartament cu pompă de căldură. În ultimul an au apărut o serie de clarificări care impun dezvoltatorilor să treacă la sisteme de încălzire mai eficiente.”, a adăugat Bogdan Iliescu, directorul comercial al unui alt ansamblu rezidențial eficient energetic.

Un apartament cu două camere eficient energetic costă 150.000 de euro. Unul cu patru camere sare la 210.000 de euro, dar explicația stă în investiția inițială de aproximativ 3 milioane de euro în dezvoltarea și utilizarea unui sistem inovator de pompe de căldură geotermale, costuri care se regăsesc deja în prețurile cerute de dezvoltatorii imobiliari.

”Inovația o reprezintă integrarea producerii de energie electrică împreună cu producția de energie termică. Va exista un sistem de panouri fotovoltaice, monitorizat și controlat individual pe fiecare panou în parte, ce asigură eficiență superioară. Producerea de energie termică este asigurată de pompe geotermale, ce produc energie electrică, 1000 kwh anual. Folosim pur și simplu căldura pământului, sistemul poate fi folosit oriunde în lume, folosim puțuri de unde colectăm apele de adâncime din care extragem căldură.”, a explicat George Erhan, consultant tehnic.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele