Criza imobiliară abia începe, clădirile vor rămâne goale: avertismentul experților pentru constructori, dezvoltatori
Cei mai mulți dintre noi asociază criza imobiliară cu apartamentele care nu se vând și casele care nu se mai termină de construit. De fapt, este vorba de un ecosistem global interconectat care vizează inclusiv clădirile de birouri, constructorii, creditorii și nu numai.
În timp ce acum un deceniu se umpleau marile orașe ale României și ale lumii de clădiri de birouri din ce în ce mai încăpătoare și mai dotate cu tot felul de tehnologii avansate, realitatea în 2023 este cu totul alta. Nu de alta, dar în următorii trei ani, aproximativ jumătate dintre marile multinaționale plănuiesc să reducă spațiul de birouri, în cursa de a se adapta la pretențiile angajaților care lucrează de acasă, din ce în ce mai mult și din ce în ce mai mulți. Trendul a început în pandemie, conform Financial Times, dar în vechile metehne nu vor mai reveni.
Dezastrul preconizat în piața imobiliară
Un sondaj realizat de compania Knight Frank printre directorii responsabili de segmentul imobiliar din 350 de companii din diverse colțuri ale lumii, giganți cu aproximativ 10 milioane de angajați, au atras atenția fără echivoc asupra faptului că au ca obiectiv reducerea spațiului de afaceri, pentru birouri, producție, inginerie cu până la 20%.
“Mai bine, dar mai puțin spațiu este probabil sloganul pentru organizațiile mari”, a declarat Lee Elliott, expert în domeniul imobiliar comercial la Knight Frank. Aproape jumătate vor să-și mute complet sediul în clădiri mai mici, într-un spațiu mai redus, din aceleași considerente. Există și excepții în direcția cealaltă, de extindere, dar acele semnalmente vin de obicei de la jucători mici din piață, firme fără un impact major asupra realității globale.
De cele mai multe ori, decizi agresive pe marginea subiectului sunt amânate exclusiv de contracte aflate în derulare. Când vor expira contractele, spațiile nu vor mai fi ocupate. “Au fost mulți oameni care au vorbit despre schimbare, dar nu am văzut prea multe dovezi în acest sens. Cred că acum suntem la acel punct de cotitură”, a spus el. “Schimbarea pe piața ocupanților este un joc de 3-6 ani, nu un joc de 3-6 luni.”
“Nu este vorba despre birouri care devin pur și simplu goale din cauza faptului că unele orașe înregistrează niveluri mai scăzute de revenire la locul de muncă după pandemie. Este vorba despre modul în care tendințele economice, demografice și de dezvoltare pe termen lung interacționează cu modelele de lucru”, a declarat Kelcie Sellers, asociat de cercetare la Savills, conform Economedia.ro.