Criza financiară din 2023, confirmată de la cel mai înalt nivel: recesiunea globală, extrem de probabilă
Forumul Economic Mondial din 2023 de la Davos a venit cu câteva avertismente importante pentru anul nou. Din păcare, avertismentele au fost corecte, iar recesiunea globală pare din ce în ce mai greu de evitat, dacă nu imposibil.
La aproximativ o săptămână după ce Banca Mondială și-a redus previziunile de creștere economică pentru anul în curs, economiștii șefi intervievați la Forumul Economic Mondial au venit la înaintare cu propriile perspective sumbre. În opinia lor, ar trebui să ne așteptăm la o recesiune mondială în 2023, în contextul în care șefii de companii și oficialii guvernamentali s-au reunit în stațiunea elvețiană.
Criza din 2023, similară cu cea din 2008
Aproximativ 18% din cei intervievați la Davos au ajuns la un consens când au prevăzut ca fiind extrem de probabilă o recesiune mondială. Ca referință, un sondaj similar a fost efectuat în septembrie 2022, iar numărul celor care sunt de această părere s-a dublat între timp. Doar o treime văd recesiunea ca fiind puțin probabilă.
„Inflaţia actuală ridicată, creşterea economică redusă, datoria mare şi contextul de fragmentare sporită reduc stimulentele pentru investiţiile necesare pentru revenirea pe creştere şi îmbunătăţirea standardelor de viaţă pentru cei mai vulnerabili oameni de pe planetă”, a declarat directorul operaţional de la WEF, Saadia Zahidi, într-un comunicat de presă, conform Reuters.
Pentru context, sondajele efectuate în cadrul WEF sunt bazate pe 22 de întrebări adresate unui grup de economiști de top din cadrul marilor agenții internaționale, FMI, bănci de investiții, companii multinaționale și grupuri de reasigurări. În principiu, vor continua majorările de dobândă adoptate de majoritatea băncilor centrale și nu ajută nici continuare războiului din Ucraina. Una peste alta, principale motoare ale economiei mondiale nu se orientează într-o direcție bună și dau semne de încetinire.
În mod evident, efectele crizei vor varia de la o țară la alta, dar Europa se află în situația cea mai dificilă, datorită apropierii de invazia din Ucraina. Conform sondajului WEF, 57% dintre chestionați sunt de părere că va crește în continuare inflația în Europa, în timp ce în China consensul este de doar 5% pentru același fenomen. În privința crizei costului vieții, 68% dintre chestionați cred că se va îmblânzi spre finalul acestui an.