26 dec. 2023 | 20:14

Criza economică vine peste noi. Companiile se află în cea mai mare „bulă a creditelor” din istorie, susține un cunoscut broker de pe Wall Street

ACTUALITATE
Criza economică vine peste noi. Companiile se află în cea mai mare „bulă a creditelor
Redfit - Un investitor falit încearcă să-și vândă automobilul de lux cu doar 100 de dolari în urma prăbușirii bursiere din 1929

Pe tărâmul Wall Street, unde optimismul domnește adesea suprem, Mark Spitznagel se remarcă drept una dintre cele mai pesimiste voci. În calitate de director de investiții al Universa Investments, un fond speculativ care îl laudă pe Nassim Taleb, renumitul autor al cărții „Lebăda neagră”, consilier fiind, Spitznagel nu este străin să tragă alarme. Avertismentul său recent este însă deosebit de alarmant, deoarece declară că Statele Unite sunt în prezent captive în „cea mai mare bulă de credit din istoria omenirii”, ceea ce reprezintă criza economică cu care omenirea urmează a se confrunta.

Vorbind într-un interviu recent cu Intelligencer, Spitznagel a subliniat semnele de rău augur ale unui iminente prăbușiri a pieței. Preocupările sale sunt adânc înrădăcinate în ceea ce el percepe ca o bulă colosală pe piața de credit din SUA, atribuind-o ratelor dobânzilor artificial scăzute și creșterii lichidității artificiale de după marea criză financiară.

Potrivit lui Spitznagel, traiectoria către o prăbușire este inevitabilă, deoarece bulele de credit, prin însăși natura lor, în cele din urmă izbucnesc. El subliniază realitatea inevitabil conform căreia datoriile trebuie fie rambursate, fie să conducă la neplată, subliniind faptul că sarcina actuală a datoriei a atins niveluri nesustenabile. Sentimentele sale fac ecou cu cele ale altor experți financiari care avertizează asupra unui eveniment de credit iminent alimentat de creșterea ratelor dobânzilor.

Bank of America, de exemplu, prezice că aproximativ 1 trilion de dolari din datoria privată acumulată în ultimul deceniu este expusă riscului de nerambursare din cauza creșterii costurilor de împrumut. Datoria corporativă cu risc ridicat se confruntă deja cu o creștere a ratelor de nerambursare și a situațiilor de nerambursare, Charles Schwab proiectând o creștere a numărului total de nerambursări și falimente ale companiilor, atingând vârful în primul trimestru al anului 2024.

Nici datoria publică nu este scutită de aceste probleme, datoria totală a SUA depășind 33 de trilioane de dolari pentru prima dată în acest an. Goldman Sachs estimează în continuare că, în condițiile unui regim de dobândă mai mare pentru mai mult timp, costurile totale ale soldului datoriei SUA ar putea atinge noi vârfuri până în 2025.

Criza economică mondială este iminentă

În timp ce economia prezintă semne de creștere, Spitznagel o vede ca o „victorie pirică”, avertizând că câștigurile economice actuale pot avea un cost viitor ridicat. El subliniază că intervenționismul monetar și datoria federală creează un scenariu în care beneficiile imediate duc la plăți viitoare semnificative de dobânzi, împovărând generațiile viitoare.

Acest peisaj economic precar provoacă probleme pentru întreaga piață, deoarece Spitznagel prezice că izbucnirea bulei de credit va avea consecințe de amploare, potențial distrugând previziuni întregi. Severitatea crizei pe care o prevede ar putea determina o scădere a ratelor dobânzilor la niveluri „foarte, foarte scăzute” în următorii doi ani.

În ciuda perspectivei sale sumbre, Spitznagel oferă un sfat paradoxal investitorilor. Deși anticipează turbulențe și o prăbușire semnificativă a pieței, el pledează pentru investiții pe termen lung în acțiuni. Potrivit lui, S&P 500 este gata să depășească toate fondurile speculative pe o perioadă de 20 de ani, afirmând că este singura investiție pe care ar considera-o dacă ar fi limitată la o singură tranzacție în următoarele două decenii. În mijlocul previziunilor sale îngrozitoare, această poziție aparent contradictorie subliniază complexitatea și incertitudinea peisajului financiar care urmează, arată Business Insider.