15 dec. 2023 | 08:30

Criza economică din 2024, recesiunea, o lovitură majoră pentru bănci. Ce înseamnă ”încetinirea economiei mondiale”

ACTUALITATE
Criza economică din 2024, recesiunea, o lovitură majoră pentru bănci. Ce înseamnă ”încetinirea economiei mondiale”

Încă de la jumătatea anului trecut, au început să apară primele semne ale unei inevitabile crize economice. Întâi a fost inflația, apoi înăsprirea condițiilor bancare, explozia dobânzilor și ratelor, iar diminuarea puterii de cumpărare nu a întârziat prea mult.

Creșterea forțată a salariilor minime pe economie este un artificiu care, deși aduce mai mulți bani la bugetul de stat prin taxe și impozite, în realitatea, riscă să alimenteze inflația și, implicit, să ducă la creșterea costurilor pentru produse și servicii. Dacă în 2023 băncile încă au mai avut de profitat de pe urma acestei realități, lucrurile nu vor mai fi la fel de optimiste pentru ele în 2024, după cum au atras atenția analiștii Moody`s.

Citește și: Avertismentul BNR despre pensiile speciale, ”nu mai există pe fața pământului”. De ce nu este sustenabil sistemul de pensii

Băncile și perspectiva negativă din 2024

Economia mondială va încetini în 2024, iar printre consecințe se află și un risc sporit de nerambursare a creditelor bancare, o presiune sporită asupra profitabilității și, în final, o lovitură deloc neglijabilă pentru sistemul bancar, după cum se arată într-o analiză a agenției de rating Moody`s citată de Reuters și preluată de Economedia.ro.

Dacă în prima etapă băncile s-au îmbogățit din majorările de dobânzi decise băncile centrale, acum vor ajunge să tragă ponoasele. Nu de alta, dar creșterea șomajului este evidentă chiar și în economiile avansate, iar slăbirea calității activelor este una dintre consecințe, potrivit Moody`s Investors Services. La fel ca în cazul crizei din 2008, o parte importantă a problemei vine din zona imobiliarelor, grav afectate de diminuarea semnificativă a tranzacțiilor. Având în vedere expunerea băncilor din cauza creditelor pentru dezvoltatori, riscul în creștere se resimte nu doar în Europa, dar și în SUA. Dezastrul de pe piața imobiliară din regiunea Asia – Pacific s-a tradus deja printr-o lovitură masivă adusă economiilor locale mici și mari.

Citește și: Băncile din România, raiul profiturilor astronomice. Aici sunt banii dumneavoastră, în dobânzi umflate și comisioane generoase

2003 a fost un an bun, dar se termină

În timp ce băncile care activează pe zona de ”consumer banking” au profitat în mod direct în urma creșterii dobânzilor mai mari stabilite de băncile centrale, în ansamblu industriei, performanțele au fost mixte. De exemplu, veniturile din zona de investment banking au fost afectate de diminuarea numărului de tranzacții. În final, piețele financiare vor rămâne tensionate în 2024, indiferent dacă băncile centrale vor reduce sau nu dobânzile.

„Finanţarea şi lichiditatea se vor confrunta cu provocări, însă capitalizarea va rămâne stabilă, beneficiind de generarea organică de capital şi creşterea moderată a creditării”, susţine Felipe Carvallo, analist la Moody’s Investors Service.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele