Criza din 2008 e din nou aici: șocul vine tot din SUA, la fel ca data trecută
Criza economică din 2008, care a pus pe butuci numeroase afaceri românești și a dus mulți români la pragul de jos al sărăciei pare să dea semne că este din nou aici sau e doar o chestiune de timp până va reveni.
Economiștii încep să fie din ce în ce mai sceptici și temători cu privire la evoluția economiei globale, din cauza situației care se întâmplă peste ocean. Este vorba despre falimentul a trei giganți bancari din Statele Unite ale Americii, aspect ce îi face pe unii economiști din Europa și din România să nu vadă cu ochi buni viitorul apropiat.
Cutremurul provocat de falimentele din SUA ar putea trimite o undă de șoc și peste Europa, inclusiv peste țara noastră, iar o criză financiară similară celei ce a avut loc în 2008 are mari șanse de a se repeta, cred unii experți.
Criza a venit deja peste noi, nu vă mai uitați la ea ca la un eveniment viitor
Una dintre opiniile dure ale specialiștilor cu privire la ce se întâmplă acum în economie vine din partea profesorului de economie Radu Nechita.
„Politicienii din SUA au «rezolvat» criza de acum mărind criza care va să vină. Deci au amânat problema și au amplificat-o, au aruncat-o în viitor. Este exact ceea ce fac politicienii mereu: rezolvă problema de acum, temporar, chiar dacă asta înseamnă probleme mult mai mari în viitor. Aici nu e vorba de Biden sau de o persoană anume, pentru că în democrație nu e ca în dictaturile din Coreea de Nord sau Rusia, unde un Putin sau alți dictatori își distrug propriile țări. În democrație, e vorba de politicienii, mai mulți la număr, care iau uneori deciziile greșite (…)
Criza este aici, nu o așteptați să vină! Noi deja o vedem mai bine, ceața se împrăștie și apar anumite elemente, iar falimentele bancare sunt un astfel de simptom. Dar lucrurile vin și de mai departe. Faptul că dobânzile nominale au crescut, înseamnă că o serie de business-uri, o serie de proiecte care păreau viabile pe hârtie la dobânzi de zero virgulă ceva la sută, poate chiar la dobânzi real negative, adică mai mici decât inflația, acum se constată că s-ar putea să nu fie rentabile sau chiar să fie pe pierderi”, a spus specialistul, într-un interviu Adevărul.ro.
Acestea fiind spuse, situația economică la nivel global, în acest moment, este destul de tulbure și imprevizibilă. Rămâne de văzut dacă evenimentele din SUA se vor materializa, până la urmă, într-o criză sau este vorba doar despre puțină destabilizare de moment.