Criza cerealelor continuă. UE prelungește restricțiile la importurile din Ucraina până în septembrie
Comisia Europeană a declarat luni că a prelungit până la 15 septembrie un acord prin care cinci dintre vecinii Ucrainei pot interzice vânzările interne de cereale ucrainene, permițând în același timp tranzitul cerealelor prin țările lor.
Cele cinci state – România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, și Slovacia – s-au plâns că liberalizarea de către Uniunea Europeană a tuturor schimburilor comerciale cu Ucraina a dus la inundarea de cereale ucrainene mai ieftine, ceea ce a făcut ca producția internă să devină nerentabilă.
Restricțiile în sine vor fi mai limitate
Comisia Europeană a afirmat într-o declarație că acestea vor fi eliminate treptat până la 15 septembrie. Comisia, care supervizează politica comercială a UE, a declarat că blocajele și capacitatea de stocare redusă persistă, iar eliminarea treptată de la jumătatea lunii septembrie ar permite îmbunătățiri în ceea ce privește scoaterea cerealelor din Ucraina și trecerea prin țările de tranzit.
Restricțiile în sine vor fi mai limitate, de exemplu, nu se vor mai aplica la însămânțarea semințelor, scrie Reuters.
UE a liberalizat toate importurile din Ucraina pentru o perioadă inițială de 12 luni, începând cu iunie 2022, pentru a sprijini eforturile Kievului de a respinge invazia Rusiei. Luna trecută, a fost de acord să prelungească suspendarea tarifelor pentru încă un an.
Cele cinci țări au înregistrat o creștere uriașă a importurilor din Ucraina în urma suspendării tarifelor.
Din cauza războiului cu Rusia, Ucraina a întâmpinat dificultăți în exportul prin porturile sale de la Marea Neagră, ceea ce a sporit dependența sa de rutele prin estul UE.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat joi eliminarea necondiționată a tuturor restricțiilor la export pentru produsele agricole ucrainene în cadrul discuțiilor cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„A apărut deja Regulamentul Uniunii Europene în Jurnalul Oficial. Restricţiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din Ucraina se prelungesc până pe data 15 septembrie. Se dovedeşte faptul că am avut constanţă, am reuşit să transmitem informaţiile necesare, iar Comisia Europeană a înţeles greutăţile cu care se confruntă fermierii şi a decis asupra acestui aspect, având în vedere că în scurt timp intrăm la recoltat şi trebuie să avem spaţiile libere, dar şi posibilitatea de a valorifica producţia atât intern cât şi extern”, a declarat Ministrul Agriculturii, Petre Daea.