Crește vârsta de pensionare în România și vine cu bani mai puțini la pensie: nu va mai râde nimeni
Pensionarii români nu au de mulți ani o viață ușoară, în cea mai mare parte a lor. Pe lângă venituri infime, aceștia sunt supărați și de pensiile speciale, valorile fabuloase de care se bucură peste 10.000 de privilegiați din diverse domenii. Se pare însă că respectivele privilegii vor dispărea.
Un nou proiect legislativ ce urmează să ajung în Parlament pentru votul final speră să desființeze inechitățile din sistemul național de pensii, în contrast cu pensiile de serviciu sau speciale. Printre modificările importante ce urmează să fie implementate, se numără și creșterea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani pentru magistrați, militari și alte categorii. Tot în scopul echilibrării balanței, se va schimba modul de calcul al pensiilor speciale, ca sumele care nu se bazează pe contribuții la stat să fie impozitate dublu.
Ce se întâmplă cu pensiile, în urma negocierilor de la Bruxelles
După ce au negociat particularitățile noii legi a pensiilor cu Banca Mondială și Comisia Europeană, oficialii guvernamentali vor să interzică cumularea pensiilor speciale cu salariul, un detaliu care vizează mai ales magistrații. În plus, valoarea lefurilor după vârsta pensionării nu mai au voie să depășească salariul din perioada de activitate.
Pensiile speciale NU vor dispărea în România, dar vor fi un pic mai cosmetizate. De exemplu, ca o persoană să se bucure de un astfel de privilegiu, trebuie să fi activat în aceeași profesie măcar 25 de ani. Partea din pensiile speciale care se bazează pe contribuții la stat va fi, printre altele, impozitată cu 30%, dar doar în situația în care valoarea ei totală va depăși salariul mediu brut, adică 6800 de lei.
În ceea ce privește creșterea vârstei de pensionare în România, lucrurile sunt clare. „Din ianuarie anul viitor începe să crească gradual vârsta de pensionare, astfel încât cei aproape 10.000 de beneficiari ai pensiilor speciale se vor putea retrage din funcție de la 65 de ani, față de 60 cât era stabilit în textul inițial. Acest lucru va însemna că abia în 2034 se va ajunge la egalizarea vârstei cu a pensionarilor din sistemul public” a afirmat Marius Budăi, ministrul Muncii.
În cazul militarilor, pensiile se vor calcula ca medie a soldelor sau a salariilor brute din ultimele luni consecutive. În forma adoptată de Senat, legea prevedea ca pensiile militarilor reprezintă media a 12 luni consecutive alese după voia beneficiarului, din ultimii cinci ani de activitate.
Miza implementării acestor modificări legislative este de peste 3 miliarde de euro, sub formă de fonduri europene din PNRR.