Crește vârsta de pensionare în România, este lovitura momentului pentru acești românii: ce trebui să știe pensionarii
În perioada imediat următoare, se vor aduce modificări semnificative sistemului de pensii din România. Cele mai multe dintre ele vor adresa situația pensiilor speciale, dar vor introduse semnificativ mai multe reforme pentru cei mai bătrâni dintre români.
În ceea ce privește desființarea pensiilor speciale, întregul proces s-a complicat semnificativ, din cauza grevei magistraților care sunt foarte nemulțumiți de posibilitatea creșterii vârstei de pensionare pentru procurori și judecători de la 50 la 60 de ani. Ca urmare, magistrații au decis că în următoarea perioadă, se vor amâna toate procesele aflate pe rol, cu excepția celor penale, civile și comerciale. Vor fi judecate numai procesele urgente, mai exact cele care revin judecătorilor de drepturi și libertăți sau răpirile internaționale de copii sau ordinele de protecţie.
De ce sunt supărați magistrații, ce se întâmplă cu pensiile lor
Săptămâna viitoare, urmează să ajungă în Parlament mai multe modificări legislative care adresează situația privilegiată a magistraților din România, dar și pensiile de serviciu în general. Conform inițiativei, vârsta de pensionare a judecătorilor va crește de la 50 la 60 de ani, iar valoarea pensiei nu se va mai calcula în funcție de veniturile din ultimele 12 luni, ca în prezent, ci raportat la ultimii 25 de ani de activitate. Mai mult decât atât, nu va mai consta în procentul de 80% calculat pe ultimele 300 de luni, ci o pensie va fi în valoare de 65% din veniturile obținute pe durata activității.
Ca să înțelegi mai bine gravitatea problemei acestor pensii și consecința principală a modului în care se calculează, pensia medie de serviciu pentru procurori și judecători este de 22.000 de lei. Pensia media în sistemul public de pensii gravitează în jurul valorii de 2.000 de lei, de 11 ori mai mică.
Chiar și în contextul acestei realități, magistrații au intrat marți, 20 iunie, în grevă. ”Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Bucureşti, întrunită în şedinţa de marţi, la convocarea Preşedintelui Tribunalului Bucureşti, în prezenţa a 213 judecători, a hotărât, în unanimitate, că iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor”, au transmis aceștia.