23 mai 2023 | 09:37

Crește salariul minim pe economie în România, din nou: Guvernul face față cu greu presiunii din piață

ACTUALITATE
Crește salariul minim pe economie în România, din nou: Guvernul face față cu greu presiunii din piață

Costul vieții în România a explodat în ultimul an, iar cei mai afectați de acest dezastru provocat de creșterea inflației și scumpirile la alimente sunt românii cu salariul minim pe economie. În acest context, nu ar trebui să vină ca o surpriză presiunea pentru creșterea acelui venit.

Guvernul se confruntă cu un val semnificativ de presiune din partea Confederației Naționale Sindicale Cartel ALFA de a ajuta salariul minim pe economie, în contextul creșterii costului vieții în România. În același timp, oficialii speră să fie implementat un mecanism automat de indexare a respectivului venit, în momentul în care inflația depășește un anumit prag procentual.

Ce se întâmplă cu salariul minim pe economie

„CNS Cartel ALFA solicită Guvernului: să revizuiască de urgenţă salariul minim, împreună cu partenerii sociali, pentru a asigura adecvarea acestuia la costul vieţii; să introducă un sistem de indexare automată a salariului minim atunci când inflaţia depăşeşte un anumit procent; să iniţieze un acord cu partenerii sociali pentru creşterea etapizată a salariului minim pentru a ajunge la valoarea coşului de trai într-un timp rezonabil; să promoveze un dialog social şi negocieri colective pe scară largă privind creşterile salariale şi să încurajeze revizuirile periodice şi frecvente ale salariilor, în special în perioadele de inflaţie; să ia în considerare măsuri suplimentare care pot contribui la reducerea inflaţiei, cum ar fi reformele fiscale progresive şi impozitele pentru profiturile excesive pe bunuri esenţiale”, se arată într-un comunicat al CNS Cartel Alfa transmis luni Agerpres.

Argumentul principal al Cartel ALFA este că românii au fost grav loviți în ultimul an de creșterile de preț și este nevoie urgentă de politici pentru a evita erodarea în continuare a puterii de cumpărare și a nivelului de trai a lucrătorilor. Oficialii sindicali insistă pe faptul că majorarea salariului minim pe economie va facilita reducerea efectelor crizei costurilor de trai.

„Pentru români, creşterile de preţuri din ultimii ani se resimt mult mai dramatic. Pe de o parte pentru că nu există mecanisme eficiente pentru a împiedica creşterile speculative, iar preţurile la alimente au crescut mai mult decât în alte ţări. Pe de altă parte, din cauza salariilor mici, românii cheltuiesc o parte mai mare din ce câştigă pe alimente şi bunuri de bază, astfel că impactul inflaţiei este mai mare.

Cu alte cuvinte, ponderea alimentelor şi bunurilor de bază în coşul de consum este mai mare, românii sacrificând multe alte lucruri care ţin de o viaţă decentă. Este nevoie urgentă de politici pentru a evita erodarea în continuare a puterii de cumpărare şi a nivelului de trai al lucrătorilor. Majorarea salariilor minime pentru a proteja persoanele cu venituri mici este deosebit de importantă pentru a atenua efectele crizei costurilor de trai”, se arată în comunicatul citat de Economedia.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele