04 ian. 2023 | 13:02

Cresc tensiunile la granița unui stat cu putere nucleară. Președintele a cerut armatei să fie pregătită

ULTIMA ORĂ
Cresc tensiunile la granița unui stat cu putere nucleară. Președintele a cerut armatei să fie pregătită

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat miercuri că va lua în considerare suspendarea unui pact militar intercoreean din 2018 dacă Nordul îi va încălca din nou spațiul aerian, a anunțat biroul său, pe fondul tensiunilor provocate de o recentă intruziune a dronelor nord-coreene.

Yoon a făcut comentariul după ce a fost informat cu privire la contramăsurile la dronele nord-coreene care au traversat în Sud săptămâna trecută, făcând apel la construirea unei „capacități de răspuns copleșitoare care să depășească nivelurile proporționale”, potrivit secretarului său de presă, Kim Eun-hye.

„În timpul întâlnirii, el a instruit biroul de securitate națională să ia în considerare suspendarea valabilității acordului militar în cazul în care Coreea de Nord va pune în scenă o altă provocare care ne invadează teritoriul”, a declarat Kim în cadrul unui briefing.

„Încetarea actelor ostile” ar putea fi anulată

Acordul din 2018, parafat în marja summitului dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele sud-coreean Moon Jae-in, prevede încetarea „tuturor actelor ostile”, crearea unei zone de interdicție aeriană în jurul frontierei și eliminarea minelor și a posturilor de pază din zona demilitarizată puternic fortificată. Guvernul nu a spus câte mine și posturi au fost îndepărtate, invocând preocupări legate de securitate.

Abandonarea pactului ar putea însemna revenirea posturilor de pază, exerciții cu focuri reale în fosta zonă de interdicție aeriană și emisiuni de propagandă peste graniță – toate acestea atrăgând reacții furioase din partea Pyongyangului înainte de încheierea pactului.

Relațiile intercoreene au fost dificile timp de decenii, dar au devenit și mai tensionate de când Yoon a preluat funcția în luna mai, promițând o linie mai dură față de Pyongyang.

În timpul campaniei electorale de anul trecut, Yoon a declarat că Pyongyang a încălcat în mod repetat acordul cu lansări de rachete și a avertizat că ar putea să îl desființeze. El a declarat după preluarea mandatului că soarta pactului depinde de acțiunile Nordului.

Yoon a criticat modul în care armata a gestionat incidentul cu drona, acuzând în parte faptul că administrația anterioară s-a bazat pe pactul din 2018.

Yoon a cerut armatei să fie pregătită

El a îndemnat armata să fie pregătită să riposteze, chiar dacă acest lucru înseamnă „riscul unei escaladări”.

Yoon i-a ordonat ministrului apărării să lanseze o unitate cuprinzătoare de drone care să îndeplinească misiuni multifuncționale, inclusiv de supraveghere, recunoaștere și război electronic, și să înființeze un sistem pentru a produce în masă drone de mici dimensiuni, care sunt greu de detectat, în decurs de un an, a declarat Kim.

„De asemenea, el a cerut accelerarea dezvoltării de drone invizibile în acest an și stabilirea rapidă a unui sistem de anihilare a dronelor”, a spus ea.

Armata sud-coreeană a operat două escadrile de drone în cadrul Comandamentului său de operațiuni terestre începând din 2018, dar acestea au fost concepute în principal pentru a se pregăti pentru războaie viitoare.

Ministerul Apărării a declarat că intenționează să lanseze o altă unitate axată pe funcții de supraveghere și recunoaștere, vizând în special dronele mai mici.

„Viitoarea unitate ar urma să îndeplinească sarcini complet diferite, desfășurând operațiuni în diverse zone”, a declarat ministrul apărării Lee Jong-sup în fața parlamentului săptămâna trecută, potrivit Reuters.

Pentru a-și spori capacitatea antidronă, ministerul a anunțat săptămâna trecută că intenționează să cheltuiască 560 de miliarde de woni (440 de milioane de dolari) în următorii cinci ani pentru tehnologii precum arme laser aeropurtate și bruiaje de semnal.