Cresc taxele pentru români, din nou. Toate se scumpesc în România, de la produse și servicii până la orice altceva
Viața românilor se va complica foarte mult în perioada imediat următoare, după ce vor fi introduse și mai multe taxe, impozite și majorări la cele existente. Un avertismente pe marginea acestui subiect a venit atât de la Ministerul Finanțelor, cât și de la delegația FMI aflată în țară în această perioadă.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu are un singur scop, încadrarea într-un deficit bugetar de 5,5% din PIB înainte de finele acestui an. Pentru a-și atinge ținta, dincolo de o serie stufoasă de proiecte care vor fi puse în stand-by la nivel național și local, românii obișnuiți se vor trezi cu o serie stufoasă de scumpiri. Până și ratelele la bănci se vor majora pentru a compensa impozitul pe cifra de afaceri impus giganților din domeniu.
Taxe și impozite ”fără număr” pentru români
„Aşa cum şi Comisia Europeană ne-a recomandat în luna iulie, credem noi că şi acum recomandările FMI vor converge spre acelaşi tip de măsuri, atât măsuri de natură fiscal-bugetară, care se găsesc în legea care acum este la CCR cât şi măsuri care privesc reducerea de cheltuieli publice precum şi cele de combatere a evaziunii fiscale”, a spus Marcel Boloş. Ministrul de Finanţe a precizat că „fără pachetul de măsuri este foarte greu de asigurat o stabilitate a deficitului bugetar”.
„Probabil va fi nevoie, în curând, de măsuri care să ne asigure încadrarea în ţinta de deficit de 5,5% din PIB şi acestea privesc în general acele categorii de cheltuieli care în luna decembrie sunt cu un ritm fără precedent, acele cheltuieli pe care nu le putem controla şi care vin din zona ordonatorilor principali de credite”, a subliniat Boloş, atrăgând practic atenția asupra faptului că, înainte de finele acestui an, va exista un nou pachet legislativ dureros pentru mediu antreprenorial din România și pentru românii obișnuiți.
Orice măsură de la Guvern este ”necesară”
În lipsa viitoarelor noi măsuri, ministrul Finanțelor a insistat pe faptul că va fi foarte dificil de administrat ținta de deficit bugetar.
„Am precizat că, pentru luna decembrie, care este luna cu cheltuielile publice cele mai mari, va trebui să avem încă de acum stabilite măsuri suplimentare pentru a putea controla deficitul bugetar şi a ne încadra în angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană. Nu discutăm de măsuri fiscal-bugetare sau de măsuri care să privească drepturi ale personalului angajat în sistemul public, nu acesta este scopul, ci anumite categorii de cheltuieli care pot fi amânate şi pentru anul viitor şi să generăm cheltuieli şi datorii faţă de furnizorii de servicii publice în anul următor”, a explicat Boloş.
Ce vrea FMI de la români
Raportul redactat de FMI arată că pachetul fiscal adoptat recent de Guvern este un pas important, dar nu suficient. Astfel, printre măsurile recomandate de analiștii Fondului Monetar Internațional se numără:
Uniformizarea cotelor TVA și chiar o creștere a nivelului Taxei pe Valoarea Adăugată
– Regândirea taxării proprietății
– Eliminarea tuturor facilităților și excepțiilor fiscale
– Scăderea pragului cifrei de afaceri pentru aplicarea impozitului în cazul microîntreprinderilor
„Deci, practic, ce ne spune FMI este că ei nu cred că partea de reducere de cheltuieli se va înfăptui sau partea aceea de eficientizare nu va duce la reduceri de cheltuieli şi atunci se uită mai degrabă la partea de creştere taxe ca o soluţie pentru a rezolva problema deficitului”, a concluzionat Claudiu Năsui de la USR în urma publicării raportului de la Fondul Monetar Internațional.