Cresc salariile cu 2.000 de lei pentru acești români din 2024. Ți-ai dori să fii privilegiat, creșterea prin ordonanță de urgență
În pofida deficitului bugetar fabulos cu care se confruntă țara noastră și a aparentelor măsuri de austeritate adoptate de coaliția PSD – PNL, în ultimele săptămâni s-au introdus mai multe majorări salariale în rândul bugetarilor.
În urmă cu doar câteva zile, o nouă Ordonanță de Urgență a fost adoptată de Guvern cu efect direct asupra salariilor pentru mii de români. Lefurile lor se vor majora din 2024 cu aproximativ 2.000 lei. Inițiativa a venit de la Ministerul Muncii, printr-un document consultat de Newsweek.
Aproape 8.000 de bugetarii români, salarii cu până la 2.000 de lei mai mari
Deși mai multe studii din ultimii ani au atestat faptul că salariile angajaților la stat fac concurență neloială celor din mediul privat, mai ales că vin la pachet cu o serie de alte privilegii precum vouchere de vacanță sau potențiale pensii speciale, oficialii guvernamentali sunt de altă părere. Astfel că, pentru a stimula angajarea în instituțiile de stat, cea mai recentă creștere salarială, de fapt, sprijină remunerarea adecvată a personalului în sectorul public.
Cei 7.888 de angajați care vor primi cu până la 2.000 de lei mai mult pe lună de anul viitor sunt români din structurile Casei Naționale de Pensii Publice, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspecția muncii, dar și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Pentru că nu se putea altfel, sunt incluși în mecanismul de majorare și toți angajații altor instituții decât cele menționate, cu condiția să facă parte din structurile subordonate lor.
De ce se majorează salariile bugetarilor, din nou
“Având în vedere salariile nemotivante, creșterea volumului de muncă și exercitarea de către funcționarii publici și personalul contractual din cadrul serviciilor publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea și sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale a funcțiilor general similare cu cele exercitate de către persoanele cu funcții similare din cadrul administrației publice centrale și, totodată, pornind de la necesitatea respectării principiului constituțional al egalității în fața legii în sensul că nivelul maxim al salariului de bază trebuie să fie același pentru tot personalul care beneficiază de aceleași condiții de muncă, indiferent de instituția și autoritatea publică care își desfășoară activitatea, se impune adoptarea ordonanței de urgență”, spune nota de fundamentare.