04 apr. 2023 | 10:22

Cresc facturile la energie și pentru clienții Hidroelectrica, era inevitabil: anunțul oficial despre noul preț

ACTUALITATE
Cresc facturile la energie și pentru clienții Hidroelectrica, era inevitabil: anunțul oficial despre noul preț

Câteva sute de mii de români au schimbat furnizorul la energie electrică cu Hidroelectrica în speranța unor facturi mai mici la curent. Din păcate, facturile nu au venit deloc aproape pentru nimeni, iar cele care urmează să vină, vor fi mai mari.

Românii care sperau că s-a terminat cu scumpirile la energie pe 2023, cel puțin până la iarna viitoare, vor fi dezamăgiți să afle că un nou val de scumpiri vine peste noi. În cel mai optimist caz, este vorba de majorări care vor fi înregistrate doar de către clienții Hidroelectrica, de la 1 aprilie. Un lucru este însă siguri, mai mulți abonați la acest compania de stat din domeniul energetic au primit deja notificări pentru prețurile majorate, după cum atrage atenția Asociația Energia Inteligentă citată de Economedia.ro.

Care este explicația, de ce se majorează facturile

Deși acest argument nu va ține de cald românilor cu facturi mai mari, Hidroelectrica atrage atenția că, de fapt, nu aplică majorări asupra prețului energiei active, ci doar se aliniază creșterilor înregistrate la tarifele de distribuție.

Asociația Energia Inteligentă transmite că legea 357/2022 a stabilit explicit că începând cu 1 aprilie 2023 se vor majora tarifele de transport și distribuție gaze și energie electrică. Chiar dacă oficial se prezintă că această acțiune nu va afecta consumatorii, în realitate vor exista creșteri de prețuri pentru unii consumatori, atrag atenția oficialii AEI.

Primii afectați vor fi consumatorii Hidroelectrica cărora le-a expirat contractul de furnizare a energiei electrice în martie 2023 și, în mod automat, au primit notificări pe marginea prelungirii contractului. Noile contracte, cum de altfel era de așteptat, vin la pachet cu tarife majorate pentru energia electrică de 12%, fără tarifele de distribuție, conform sursei citate. Un pic ciudat este că există și consumatori cărora li s-a prelungit contractul la același furnizor fără vreo majorare. Consumatorii care au primit notificare de la Hidroelectrica au o creștere de preț atât la energia marfă, cât și la tarifele de transport și distribuție, de la 1 aprilie 2023. Creșterile efective de preț defalcate pe regiuni se pot vedea în captura de ecran de mai jos.

Cresteri-de-pret-clienti-Hidro-p

„Hidroelectrica NU mărește prețul energiei active pentru consumatorul final, acesta rămânând cel din oferta curenta, respectiv 0,28 lei/kWh pentru clienții casnici (valabil pentru un an de la data semnării contractului). Creșterile de tarif sunt rezultatul modificării tarifelor de distribuție începând cu 1 Aprilie 2023”, se arată în comunicatul companiei pe marginea acestui subiect.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele