Cresc ajutoarele pentru acești români în 2024, de la 100 de euro de la stat pe hectar. Cum funcționează sprijinul APIA
În fiecare an, Ministerul Agriculturii și Ministerul de Finanțe confirmă ajutoarele de care urmează să se bucure fermierii românii, cei care activează în agricultură. Majoritatea sprijinului financiar depinde de hectarele de teren pe care le deții, dar pot deveni ușor consistente.
Fermierii vor primi anul viitor un sprijin direct de 100 de euro pe fiecare hectar pentru culturile de toamnă din anul 2022, banii necesari fiind alocaţi în bugetul pe anul 2024, a anunţat ministrul agriculturii, Florin Barbu.
Cum funcționează sprijinul APIA pentru fermierii români, pentru agricultori
APIA, cunoscută ca Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, este o agenție guvernamentală din România care se ocupă cu implementarea politicilor în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale. Sprijinul APIA include o varietate de programe și subvenții destinate să susțină agricultorii și activitățile agricole. Aceste programe pot include:
1. Subvenții Directe: Acestea sunt plăți efectuate direct agricultorilor pentru a-i sprijini și a le asigura un venit stabil. Subvențiile pot fi legate de suprafața cultivată, producția obținută sau tipul de cultură.
2. Programe de Dezvoltare Rurală: APIA administrează fonduri europene și naționale pentru proiecte de dezvoltare rurală, care pot include îmbunătățirea infrastructurii, sprijin pentru tinerii fermieri, și programe de conservare a mediului.
3. Plăți Compensatorii: Acestea sunt plăți efectuate agricultorilor care lucrează în zone cu dezavantaje naturale, cum ar fi zonele montane, pentru a compensa dificultățile suplimentare pe care le întâmpină.
4. Măsuri Agro-Mediu: Programe care promovează practici agricole sustenabile și prietenoase cu mediul, oferind sprijin financiar pentru fermierii care adoptă astfel de practici.
5. Ajutoare de Stat: APIA gestionează și diverse forme de ajutor de stat, destinate să sprijine sectorul agricol în condiții de criză sau pentru stimularea anumitor sectoare specifice.
Scopul principal al sprijinului APIA este de a asigura dezvoltarea durabilă a sectorului agricol și rural în România, conform regulamentelor și politicilor Uniunii Europene.
Un nou ajutor pentru fermieri din 2024
Tot de anul viitor, în România se va iniția un mecanism financiar nou intitulat Creditul Fermierilor. Acesta este un program prin care agricultorii vor putea să acceseze împrumuturi bancare cu dobândă scăzută.
„Am prins în bugetul pe anul 2024 un proiect foarte important, Creditul fermierilor, cu o dobândă de 1,95%, în care Ministerul Agriculturii și Ministerul de Finanţe vor achita ROBOR şi alte comisioane”, a adăugat ministrul Florin Barbu.