Coșmarul prin care a trecut o femeie, după ce a fost la spital. A suferit de dureri 18 luni, din cauza doctorilor
O femeie care a suferit dureri cronice timp de 18 luni în urma unei operații de cezariană a descoperit că avea un instrument chirurgical de mărimea unei farfurii în abdomen.
Doctorii au negat acuzațiile
Retractorul Alexis, sau AWR, a fost lăsat în corpul mamei neozeelandeze după ce bebelușul ei a fost adus pe lume la spitalul orașului Auckland în 2020.
După ce au făcut investigații inițiale asupra acestui caz, consiliul de sănătate a districtului Auckland, Te Whatu Ora, a susținut că femeia în vârstă de 20 de ani a primit îngrijiri medicale responsabile.
Însă, luni, comisarul pentru sănătate și dizabilități din Noua Zeelandă, Morag McDowell, a constatat că Te Whatu Ora Auckland a încălcat codul drepturilor pacientului.
„Există un precedent substanțial pentru a deduce că, atunci când un obiect străin este lăsat în interiorul unui pacient în timpul unei operații, îngrijirea a fost sub standardul corespunzător. Este un eveniment care nu ar fi avut voie să se întâmple.”, se arată în raportul lui McDowell, conform The Guardian.
Raportul detaliază că femeia a fost supusă unei operații de cezariană programată din cauza îngrijorărilor legate de placenta previa.
„Un retractor de rană Alexis (AWR), un dispozitiv folosit în timpul operației, a fost lăsat în abdomenul ei după cezariană. Acest lucru a făcut ca femeia să sufere dureri abdominale cronice până când dispozitivul a fost descoperit întâmplător la o tomografie abdominală.”
AWR-ul extra mare, „de mărimea unei farfurii” și conceput pentru a retrage incizii cu diametrul de până la 17 centimetri, nu a fost detectabil la radiografii.
18 luni fără îngrijiri medicale
În cele din urmă a fost îndepărtat din abdomenul femeii în 2021, la aproximativ 18 luni după procedura inițială și după mai multe vizite la medicul de familie. Cu o ocazie, durerea a fost atât de puternică încât a vizitat departamentul de urgență al spitalului din orașul Auckland.
În timpul operației din 2020, în sala de operație se aflau un chirurg, un registrator senior, o asistentă de instrumentar, trei asistente medicale circulante, doi anesteziști, doi tehnicieni de anestezie și o moașă.
O numărare a tuturor instrumentelor chirurgicale utilizate în cadrul procedurii nu a inclus AWR, posibil „din cauza faptului că retractorul Alexis nu intră complet în rană, deoarece jumătate din retractor trebuie să rămână în afara pacientului și astfel nu ar exista riscul de a fi reținut”, a declarat o asistentă medicală pentru comisie.
Raportul notează că acest caz este „remarcabil de asemănător” cu un alt caz din cadrul aceleiași autorități sanitare. Comisarul a recunoscut că personalul implicat în operație a fost cu adevărat îngrijorat și și-a cerut scuze, dar a fost dur în răspunsul său la afirmațiile lui Te Whatu Ora.
Ce au răspuns doctorii din spital
Conform raportului întocmit de Morag McDowell, Te Whatu Ora a subliniat lipsa de dovezi de specialitate pentru a susține concluzia că nu a fost încălcat codul și a făcut referire la ratele de eroare cunoscute.
Într-o declarație, doctorul Mike Shepherd, directorul de operațiuni al spitalului, și-a cerut scuze pentru eroare:
„În numele serviciului nostru de sănătate a femeilor de la Te Toka Tumai Auckland și Te Whatu Ora, aș dori să spun cât de rău ne pare pentru ceea ce i s-a întâmplat pacientei și să recunosc impactul pe care acest lucru îl va fi avut asupra ei și familiei ei.
Din motive etice și de confidențialitate, nu putem comenta detaliile privind îngrijirea individuală a pacienților.
Cu toate acestea, am revizuit îngrijirea pacientei și acest lucru a dus la îmbunătățirea sistemelor și proceselor noastre, ceea ce va reduce șansele ca incidente similare să se mai întâmple. Recunoaștem recomandările făcute în raportul comisarului, pe care fie le-am pus în aplicare, fie lucrăm pentru a le pune în aplicare.”