16 mart. 2023 | 10:04

Coreea de Nord lansează o rachetă balistică și amenință Statele Unite că va lua „cele mai dure măsuri de contracarare”

ULTIMA ORĂ
Coreea de Nord lansează o rachetă balistică și amenință Statele Unite că va lua „cele mai dure măsuri de contracarare”

Coreea de Nord a lansat joi dimineață o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune, potrivit unor oficiali din Japonia și Coreea de Sud, în aceeași zi în care liderii celor doi aliați ai SUA urmează să se întâlnească la Tokyo pentru primul summit de acest fel din ultimii 12 ani.

Cel puțin o rachetă balistică neidentificată a fost lansată în apele din largul coastei de est a Peninsulei Coreene joi dimineață, potrivit Statului Major al Coreei de Sud.

Ministerul japonez al Apărării a confirmat, de asemenea, o lansare, estimând că racheta ar fi căzut în afara zonei sale economice exclusive (ZEE), la aproximativ 550 de kilometri la est de Peninsula Coreeană.

Acesta a adăugat că distanța parcursă de rachetă a fost de aproximativ 1.000 km și a atins probabil o altitudine de peste 6.000 km.

Armata sud-coreeană își menține o poziție de pregătire completă, cooperând îndeaproape cu SUA, a precizat JCS.

Coreea de Nord a testat ultima dată o rachetă cu rază lungă de acțiune pe 18 februarie, iar cea de joi este a patra lansare de rachetă balistică intercontinentală în mai puțin de un an.

Aceasta urmează unei avalanșe de teste efectuate până acum în această săptămână – duminică, Coreea de Nord a lansat două rachete de croazieră de pe un submarin, iar a doua zi a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din provincia Hwanghae Sud.

Exerciții militare Statele Unite – Coreea de Sud

Testele coincid cu exercițiile militare comune de primăvară dintre Statele Unite și Coreea de Sud – cele mai mari jocuri de război pe care cei doi aliați le-au organizat în ultimii cinci ani. Înaintea exercițiilor Freedom Shield, care durează 11 zile, Coreea de Nord amenințase că va lua „cele mai dure măsuri de contracarare a celor mai vicioase comploturi ale SUA și ale adepților săi”.

Momentul coincide, de asemenea, cu sosirea iminentă a președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol în Japonia pentru un summit pe care biroul său l-a salutat ca fiind „o etapă importantă” în dezvoltarea relațiilor bilaterale.

Cei doi vecini din Asia de Est au o lungă istorie de acrimonie, care datează de la ocuparea colonială a Peninsulei Coreene de către Japonia în urmă cu un secol.

Cele două țări au normalizat relațiile în 1965, dar disputele istorice nerezolvate au continuat să se agraveze și ostilitatea a persistat.

Mai recent, relațiile lor tensionate au subminat eforturile Statelor Unite de a prezenta un front unit împotriva Coreei de Nord – și asertivitatea crescândă a Chinei.

Înainte de a pleca spre Tokyo, Yoon a declarat miercuri presei internaționale că „este din ce în ce mai necesar ca Coreea și Japonia să coopereze în această perioadă de policriză”, citând escaladarea amenințărilor nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord și perturbarea lanțurilor de aprovizionare globale.

„Nu ne putem permite să pierdem timpul și să lăsăm nesupravegheate relațiile tensionate dintre Coreea și Japonia”, a declarat Yoon.