14 aug. 2023 | 15:55

Descoperirea uimitoare dintr-un mormânt din Polonia care te duce cu gândul la Dracula

ACTUALITATE
Descoperirea uimitoare dintr-un mormânt din Polonia care te duce cu gândul la Dracula

Arheologii au găsit rămășițele unui mormânt din secolul al XVII-lea lângă Pień, în Voievodatul Pomeranian din Polonia.

Sugarul ocupant al acestui mormânt fusese încuiat și îngropat cu fața în jos, într-o practică folosită pentru a împiedica morții să se întoarcă să-i bântuie pe cei vii.

povestea-copilului-vampir2

Rămășițe – Foto: Dariusz Poliński

Descoperirea a fost făcuă aproape de un alt mormânt în care a fost dezgropată o femeie „vampir”, în 2022.

Ideea că morții ar putea învia se află de multă vreme în memoria colectivă a omenirii, fiind o reală sursă de frică pentru mulți, chiar și în zilele noastre.

În multe manifestări culturale ale morților care umblă, cadavrul se hrănește cu sângele celor vii.

Copilul „vampir” a fost îngropat cu fața în jos

Copilul a fost îngropat cu fața în jos, ceea ce era o măsură de precauție comună împotriva „vampirilor”, deoarece se credea că „mușcă din pământ”, a explicat profesorul Dariusz Poliński de la Universitatea Nicolaus Copernicus din Toruń, Polonia, pentru IFLScience.

În apropiere, Poliński și echipa sa au descoperit o groapă în care se aflau rămășițele altor trei copii. În această groapă, au găsit fragmentul unui maxilar care avea o pată verde neobișnuită în osul din jurul dinților. Analizele chimice relevă urme de cupru, permanganat de potasiu și aur.

Potrivit lui Poliński, colorarea maxilarului ar putea fi rezultatul unei poțiuni care a fost creată pentru a trata persoana care a devenit „vampir”.

Nu există surse scrise cunoscute legate de aceste morminte, așa că sunt necesare date arheologice pentru a reconstrui o imagine completă a ceea ce s-a întâmplat.

Cu toate acestea, dovezile de până acum indică faptul că acesta a fost probabil unde erau înmormântați toți cei care erau considerați altfel.

„Semnificația principală a acestui sit este că putem afla mai multe despre care au fost principalele tradiții și obiceiuri în contextul tratării oamenilor care erau diferiți, da, și excluderea oamenilor care erau diferiți”, a explicat Poliński, de asemenea.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele