26 ian. 2023 | 23:48

Consiliului Europei cere un tribunal special pentru liderii ruși și belaruși. Rezoluția, adoptată cu 100 de voturi și o abținere

ULTIMA ORĂ
Consiliului Europei cere un tribunal special pentru liderii ruși și belaruși. Rezoluția, adoptată cu 100 de voturi și o abținere

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat pentru a cere înființarea unui tribunal penal internațional special pentru urmărirea penală a liderilor politici și militari ruși și belaruși pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Se cere pedepsirea liderilor politici și militari ruși și belaruși pentru războiul din Ucraina

„Fără decizia lor de a purta acest război de agresiune împotriva Ucrainei, atrocitățile care decurg din acesta, precum și distrugerile, morțile și pagubele rezultate din război, inclusiv din acte de război legale, nu ar fi avut loc”, a declarat joi Adunarea într-o rezoluție.

Aceasta a adăugat că un astfel de tribunal, cu sediul la Haga, în Olanda, ar trebui să fie „aprobat și sprijinit de cât mai multe state și organizații internaționale, și în special de Adunarea Generală a ONU”.

În rezoluția sa, APCE reiterează faptul că atacul armat și invazia pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, lansate la 24 februarie 2022, constituie o „agresiune” în sensul Rezoluției 3314 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite și încalcă în mod clar Carta Organizației Națiunilor Unite și Statutul Consiliului Europei.

Mai mult, tentativa de anexare a regiunilor ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie, în urma așa-numitelor referendumuri ilegale organizate de Federația Rusă în aceste regiuni în septembrie 2022, reprezintă o nouă escaladare a agresiunii împotriva Ucrainei.

„Se va considera că Federația Rusă își continuă agresiunea atâta timp cât suveranitatea, integritatea teritorială, unitatea și independența politică a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional vor fi restabilite pe deplin.

Adunarea reamintește că agresiunea în curs este o continuare a agresiunii începute la 20 februarie 2014, care a inclus invazia, ocuparea și anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă”, se arată în rezoluție.

Tot mai multe dovezi despre o intenție genocidară

De asemenea, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a declarat că există „tot mai multe dovezi” că retorica rusă care justifică războiul „dezvăluie o intenție genocidară” de a distruge grupul național ucrainean,.

Adunarea a adăugat că unele dintre actele comise împotriva civililor ucraineni, inclusiv omoruri, transferuri forțate și „rusificarea” copiilor ucraineni, ar putea fi încadrate în definiția genocidului.

Rezoluția, intitulată „Aspecte juridice și legate de drepturile omului ale agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a fost adoptată cu 100 de voturi pentru și o abținere, a relatat agenția de presă ucraineană Ukrinform.

La începutul acestei luni, membri ai Parlamentului European au cerut înființarea unui tribunal internațional care să îi judece pe liderii politici și militari ai Rusiei și pe aliații lor pentru crimele comise în Ucraina.