Concediile care sunt considerate vechime în muncă. Aspectele pe care trebuie să le știe toți românii aflați în pragul pensionării
Vești bune pentru toți români! Mai multe tipuri de concedii sunt luate în considerare atunci când vine vorba despre vechimea în muncă pentru stabilirea pensiei, conform legislației în vigoare.
Concediile care ajută la vechimea în muncă
De regulă, fiecare angajat are dreptul la cel puțin 20 de zile libere, acest drept fiind asigurat prin Codul Muncii. În plus, perioadele de concediu se calculează în stagiul de cotizare pentru dreptul la pensie. De reținut, însă! Toate concediile fără plată sunt cele care nu se vor lua în calcul pentru vechimea în muncă.
Există, totuși, anumite categorii de concedii care vor fi luate în considerare la stabilirea pensiei. Printre acestea putem aminti concediile pentru incapacitatea temporară de muncă din cauza bolilor profesionale sau accidentelor, concediile de odihnă, dar și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, îngrijirea și creșterea copilului. Toate concediile enumerate mai sus sunt incluse în vechimea din muncă și sunt stabilite prin Codul Muncii.
„Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”, potrivit Codului Muncii, scrie avocatnet.ro.
Concediul pentru incapacitate de muncă se acordă doar în baza unui certificat medical, pentru a fi asigurat în ceea ce privește accidentele de muncă sau bolile profesionale.
„Perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă”, prevede Legea nr. 346/2002.
Concediul de maternitate este luat în considerare la pensie
Totodată, concediile pentru nașterea şi creșterea copiilor, cât și cel pentru îngrijirea copilului bolnav sau cel paternal vor fi luate în calcul la vechimea pentru pensie.
Concediul de maternitate se acordă doar salariatelor care urmează să nască. Acest concediu se acordă pentru 126 de zile, împărțit între perioada de sarcină și cea de lăuzie. Drept urmare, indemnizația acordată este de 85% din media veniturilor din ultimele şase luni.
Mai mult de atât, angajații pot avea concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, dacă acesta are vârsta până în 7 ani, după cum prevede OUG nr. 158/2005. În acest caz, indemnizația lunară este de 85% din baza de calcul, care este determinată de media câștigurilor înregistrate în ultimele 6 luni din cele 12. Limita este de 12 salarii minime brute pe ţară, transmite avocatnet.ro.
Pe de altă parte, în cazul copilului cu afecțiuni intercurente, concediul este până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Și concediul de îngrijitor poate fi recunoscut ca vechime în muncă, potrivit Codului Muncii.