31 ian. 2023 | 11:01

Concedierile agresive vin cu beneficii financiare importante, cresc și acțiunile de la bursă: lecția de la Philips

ACTUALITATE
Concedierile agresive vin cu beneficii financiare importante, cresc și acțiunile de la bursă: lecția de la Philips

În ultimele săptămâni, au fost confirmate concedieri masive la un număr important de giganți din tech, iar trendul nu pare să se încheie prea curând. Partea proastă pentru cei care își pierd locul de muncă este că aceste restructurări agresive vin la pachet cu beneficii financiare pentru angajatorii.

Cea mai nouă companie care a experimentat pe propria piele beneficiile restructurărilor este Philips, acțiunile gigantului olandez atingând în ultimele zile apogeul ultimilor doi ani, după ce a anunțat concedieri masive, de peste 6000 de persoane din structurile sale.

Philips trece printr-o perioadă dificilă și nu prea

Acțiunile Philips s-au bucurat de cea mai mare creștere din ultimii doi ani, după ce gigantul a conform începerea unei proceduri majore de reducere a costurilor. Pe lângă restructurarea ce va lăsa mii de oameni fără locuri de muncă, producătorul specializat pe echipamente medicale, printre multe altele, a estimat o creștere a vânzărilor datorată îmbunătății lanțurilor de aprovizionare.

Înainte de acest anunț, Philips pierduse aproximativ 70% din valoarea de piață, după ce a anunțat rechemarea în service a unor dispozitive respiratorii pentru industria medicală. Tot atunci a anunțat pentru prima oară că, în următorii ani, își va reduce forța de muncă cu 6000 de oameni, jumătate dintre ei ajungând pe drumuri în acest an, în timp ce a doua parte a restructurărilor va fi finalizată până în 2025.

„Este o măsură considerabilă și cu impact, dar o considerăm necesară pentru a aborda creșterea costurilor în întreaga companie și în întreaga lume, dar și pentru a ne face mai agili”, a declarat directorul general Roy Jakobs, într-un interviu acordat Bloomberg Television.

Nu a durat mult de la anunțul președintelui Philips până când valoarea acțiunilor companiei a explodat. Acestea au urcat cu 8,4%, chiar dacă, ulterior, în aceeași ședință de tranzacționare, s-au ponderat până la o creștere de 6% față de prețul anterior de închidere, trădând aprecierea investitorilor pentru deciziile dure.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele