28 aug. 2023 | 09:25

Complet interzis pentru șoferii din România, nu trebuie să ai așa ceva în mașină. Amenzi de până la 3000 de lei

ACTUALITATE
Complet interzis pentru șoferii din România, nu trebuie să ai așa ceva în mașină. Amenzi de până la 3000 de lei

Șoferii din România trebuie să cunoască reglementările din Codul Rutier, pentru a nu fi pasibili de amenzi nedorite. Una dintre prevederile legislației se referă la un aspect des întâlnit și aparent banal, dar care poate să le scoată bani frumoși din buzunar conducătorilor auto care nu respectă legea.

Complet interzis pentru șoferii din România, nu trebuie să ai așa ceva în mașină

Probabil că ți s-a întâmplat în unele zile, dar, mai ales, nopți, să fii deranjat de sunetul strident al unei alarme auto. Poate că nu ar fi o problemă, dacă zgomotul făcut de aceasta nu ar persista mult timp, de parcă nu s-ar mai opri niciodată.

Sau volumul acesteia este atât de mare, încât parcă și-ar suna chiar în locuință. Poate că același lucru s-a întâmplat chiar și cu alarma ta, dar nu te-ai deranjat să o oprești, din cine știe ce motive.

Trebuie să știi, însă, că poți încasa o amendă usturătoare, dacă nu respecți prevederile Codului Rutier. Acolo se arată că sunetul alarmei nu trebuie să depășească un minut. De asemenea, tot în acesta se precizează că sunetul alarmei auto nu trebuie să depășească un prag fonic.

Un ordin al Ministerului Sănătății arată că valoarea maximă a pragului fonic este de 35 de decibeli ziua și 25 de decibeli noaptea. Prin noapte, ordinul se referă la intervalul orar 22:00 – 06:00.

Amenzi de până la 3000 de lei

Trebuie menționat că valoarea nivelului acustic este determinată în interiorul unei camere. Ea trebuie să aibă ferestrele închise.

Șoferii trebuie să fie atenți și la tipul de alarmă pe care-l montează pe autoturism. Legea spune că o alarmă care se declanșează imediat, la trecerea unei alte mașini, sunt interzise. Mai precis, nu sunt permise alarmele auto hipersensibile.

Codul Rutier aduce în atenția șoferilor că se aplică amenzi pentru cei care nu respectă legea. În acest caz, dacă un șofer nu are o alarmă auto corespunzătoare, el riscă amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte amendă.

Anul acesta, punctul de amendă a crescut la 145 de lei. Drept urmare amenzile pentru cei care nu respectă legea în ceea ce privește alarmele auto pornesc de la 1.305 lei. Amenzile acestea pot ajunge până la un maxim de 2.900 de lei.

Un alt lucru pe care șoferii nu au voie să-l facă este să circule pe a doua bandă. Ea este folosită pentru depășiri. Mulți nu fac acest lucru, ceea ce poate duce la accident.

„Pentru mulţi dintre conducătorii auto, ăla este momentul, în primii kilometri de când au ieşit pe autostradă, în care iese pilotul.

Fără centură, cu luminile stinse și a ieșit pilotul din mine, gata, acum rad tot. Sunt foarte mulți piloți de genul, care vor și ei să facă același lucru în toată masa aia mare de mașini. (…)

Cel din față, la presiunea celui din spate taie, frânează, iar cel din spate lipit la 2 metri intră inevitabil și se creează accidentul”, spune Sorin Ene, pilot, conform capital.ro.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele