09 iun. 2023 | 08:00

Complet interzis în România, amendă de până la 5.000 de lei pentru românii care neglijează acest detaliu: legea aparent absurdă

ACTUALITATE
Complet interzis în România, amendă de până la 5.000 de lei pentru românii care neglijează acest detaliu: legea aparent absurdă

În România, majoritatea gesturilor sancționate cu amendă sunt destul de clare și ușor de înțeles. Dintr-un punct de vedere, chiar dacă nu ar exista legea respectivă, ai ști că vorbim de un gest greșit. Există însă și excepții de la regulă, iar unele se pedepsesc cu amenzi grave, de până la 5000 de lei.

În țara noastră, toate speciile de șerpi sunt protejate prin lege. Dacă rănești o astfel de reptilă, riști amenzi de până la 5000 de lei pentru persoane fizice și 10.000 de lei pentru persoane juridice. Din păcate, deși în circumstanțe normale i-ai evita, în contextul temperaturilor ridicate de afară, numărul lor s-a înmulțit semnificativ, iar cetățeni obișnuiți sunt pe bună dreptate îngrijorați. În Bihor de exemplu, tot mai mulți români se trezesc cu șerpi în bloc, pentru că aceștia sunt în căutarea unui loc umbros și preferabil umed, unde să se odihnească.

Amenzi de până la 5000 de lei pentru că vrei să te aperi de șerpi

Nu contează specia sau dimensiunea, în România nu ai voie să omori șerpi sau să-i rănești în vreun fel. Amenzile pot ajunge și la 10.000 de lei pentru cei care încalcă legea din poziție de persoană juridică, conform Antena 3.

Tot când vine vorba de amenzi legate de interacțiunea cu animale, este foarte important când îți plimbi câinele să strângi după el. Dacă omiți acest detaliu și cineva te vede, riști o amendă între 1500 și 2500 de lei. Un telefon la Poliție este suficient.

Noile amenzi au fost stabilite recent în ședința Consiliului Local Sector 5 București. Practic, s-a modificat regulamentul privind reglementarea activităţilor comerciale şi de protecţie a mediului, iar acum, constituie contravenţie „nerespectarea obligaţiilor legale de către posesorii animalelor de companie de a deţine asupra lor materialele necesare, astfel încât să asigure curăţarea locului şi evacuarea dejecţiilor fiziologice”. Aceste amenzi pot fi contestate doar la tribunal, după ce te-ai adresat judecătoriei în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția sau pe a cărei rază ai domiciliul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele