15 oct. 2023 | 09:00

Compania de stat unde 80% din angajați câștigă salariul minim pe economie. Toți românii au o problemă cu ea, pare din secolul trecut

ACTUALITATE
Compania de stat unde 80% din angajați câștigă salariul minim pe economie. Toți românii au o problemă cu ea, pare din secolul trecut

În România, percepția generală este că nicăieri nu e mai bine decât să devii bugetar. Următoarea cea mai bună opțiune este activezi într-o companie de stat cu sunt foarte multe pe meleaguri mioritice. Realitatea vizavi de veniturile pe care le-ai putea câștiga s-ar putea însă să te surprindă.

Aproximativ 80% dintre angajații Poștei Române, la momentul de față, au un venit care gravitează în jurul salariului minim pe economie. În cazul celor mai mulți dintre ei, nu contează studiile, responsabilitățile sau experiența profesională. Aceasta este realitatea din piață prezentată de Ionel Oțelea pentru Agerpres, președintele interimar al Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR).

Citește și: Ce salarii au cei mai săraci bugetari din România: „Nu le pasă că avem studii și experiență”

Numai la Poșta Română nu ți-ai dori să lucrezi

“Desfăşurăm acţiunea de protest în faţa Ministerului Digitalizării, pentru că este acţionarul majoritar al companiei, de la care vrem să obţinem atenţie şi implicare mai fermă în perioada următoare, pentru că Poşta Română are nevoie de dezvoltare rapidă, de noi linii de business pentru a susţine cheltuielile, inclusiv cele de personal. Nemulţumirea generală e legată de salarizare. Aproape 80% din angajaţii companiei au ajuns la salariul minim pe economie sau în preajma acestuia.

Nu mai contează nici studii, nici responsabilităţi şi nici experienţă profesională. De aici este un grad de nemulţumire destul de ridicat. Însă pentru a putea fi satisfăcută solicitarea asta este nevoie ca managementul să se implice, să fie mai hotărât în dezvoltarea de business-uri pentru companie, să aducă contracte, să încheie noi contracte, să facă linii noi de activitate. Nu este suficient doar să reducă prezenţa teritorială a companiei, ci este nevoie să facă şi dezvoltare. De aceea facem acţiunea cumva în legătură cu acţionarul unic, încercând să-l determinăm pe acesta să împingă managementul către politica de dezvoltare a companiei”, a afirmat Ionel Oțelea în contextul unui protest desfășurat în această săptămână la Ministerul Digitalizării.

Citește și: Bani gratis de la stat în această săptămână, 1.500 de lei pentru românii privilegiați. Banii intră direct pe card, cine beneficiază

Conducerea Poștei Române refuză ”un dialog social real”

“Noi, de ceva vreme, relaţionăm cam dificil cu conducerea Poştei. Nu prea am avut dialog social real într-o perioadă destul de lungă de timp. Să sperăm că lucrurile se vor reglementa. Au existat tensiuni generate de nişte reorganizări pe care managementul le-a demarat în interiorul companiei fără să fi fost o discuţie aşezată la masă cu salariaţii pe linia respectivă. Mă gândesc că, dacă suntem acolo, probabil că şi domnul ministru (Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, n. r.) ar putea să vrea să valorifice prezenţa noastră. Suntem totuşi liderii sindicali la nivel de judeţe şi mă gândesc că s-ar putea să aibă deschidere la dialog”, a subliniat Ionel Oţelea.

Pe lângă salariul infim spre inexistent al celor mai mulți dintre angajații Poștei Române, sindicatul atrage atenția asupra faptului că, odată cu majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2024, compania de stat riscă să intre în procedură de insolvență și să concedieze câteva mii de angajați. Ca referință, în prezent, are aproximativ 20.000 de angajați în structurile sale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele