Comoara pierdută în cel de-al Doilea Război Mondial, recuperată după 80 de ani. „Acolo unde începe pădurea, trebuie să săpați”
O comoară neprețuită îngropată de o familie care a fugit din cel de-al Doilea Război Mondial a fost găsită 80 de ani mai târziu de următoarea generație.
Familia Glazewski și-a îngropat argintăria și a fugit din casa lor din estul Poloniei în septembrie 1939, după ce a auzit că rușii invadează țara.
Doar capul familiei, Adam, a rămas în urmă pentru a-i înfrunta pe ruși, care l-au alungat de pe pământul său și aproape l-au executat.
Cei patru fii ai săi nu s-au mai întors niciodată în casa lor de lângă Lviv, care astăzi face parte din Ucraina, alegând în schimb să se stabilească în diferite colțuri ale lumii.
Dar tezaurul a fost redescoperit de nepotul lui Adam, Jan, folosind o hartă a comorii desenată de tatăl său, Gustaw, în 1989.
Jan, în prezent în vârstă de 69 de ani, a declarat că i-a cerut tatălui său să îi deseneze o hartă a locului unde a fost îngropată comoara în 1989, deoarece acesta înainta în vârstă.
„Am devenit foarte emoționat”
Din păcate, Gustaw a decedat doar doi ani mai târziu.
Jan a spus: „Ultima frază din instrucțiuni spunea că trebuie să găsești argintul nostru și armele mele de vânătoare.
Când am citit asta, a fost ca o directivă și am devenit foarte emoționat că trebuie să îmi îndeplinesc acest vis.”
Lui Jan i-a luat mai mult de un deceniu pentru a face prima sa vizită la fosta casă a familiei sale și încă un deceniu pentru a începe căutarea comorii.
Jan, profesor pensionar de drept al mediului la Universitatea din Cape Town, a declarat: „A fost o situație ca un ac în carul cu fân.
Pe această hartă a desenat unde se afla conacul original – a fost distrus de ruși, dar am găsit fundațiile.
Dar apoi era o linie punctată care traversa un câmp cultivat – astăzi este doar tufișuri – sunt aproximativ 100 de metri pe care trebuia să mergi pe jos și apoi o pantă.
„Și apoi instrucțiunile lui spuneau: acolo unde începe pădurea, trebuie să săpați pentru argintul nostru”.
„Și, bineînțeles, 80 de ani mai târziu, adică atunci când am fost acolo, nu se știe dacă pădurea s-a retras sau a urcat pe pantă.”
Exista, de asemenea, posibilitatea foarte reală ca tezaurul să fi fost deja găsit.
Cât costă averea familiei
Dar, ajutat de nepoata sa, Layla, și de doi detectori de metale ucraineni, Jan a învins șansele.
„Am fost foarte, foarte emoționat”, a spus el.
Unele dintre obiecte fuseseră împachetate de mama lui Jan, care a decedat când el avea doar șapte ani, după ce au fugit alături de Gustaw.
El a spus: „Atingeam lucruri pe care ea le împachetase cu 80 de ani în urmă. A fost un lucru foarte emoționant pentru mine”.
Era chiar și o lingură de botez gravată cu numele tatălui său și numeroase artefacte care purtau inițialele bunicii sale, care a murit de gripă spaniolă în 1918.
În timp ce academicianului pensionar i s-a spus că tezaurul valorează mii de dolari, pentru el este neprețuit.
El speră ca unele dintre comori să fie expuse într-o zi în Ivano-Frankivsk, cel mai apropiat oraș de vechea proprietate a familiei.
„Este un fel de împlinire a visului de o viață, de mic copil, de a găsi comoara.
Și mi-a dat un mare sentiment de satisfacție; merg mai drept, sunt mai încrezător”, a spus el.