18 sept. 2023 | 12:45

Comoara găsită de doi români într-o pădure. Câți bani pot păstra din valoarea ei. „Sentimentul este unic” – Foto

ACTUALITATE
Comoara găsită de doi români într-o pădure. Câți bani pot păstra din valoarea ei. „Sentimentul este unic” - Foto

Doi români au găsit o comoară într-o pădure, cu ajutorul unor detectoare de metale. Aceștia vor primi o parte din valoarea descoperirii pe care au făcut-o.

Ce comoară au găsit cei doi români

Mai exact, cei doi români au găsit două tezaure ce însumează aproape 200 de monede, în pădurea de lângă Crevedia Mare – Giurgiu. Cei doi cred că unele dintre acestea sunt vechi de câteva sute de ani, altele, dinainte de Hristos. Evaluarea oficială urmează să fie făcută de specialiști.

„Prima dată am găsit o monedă care era efectiv în drum, iar după ce am găsit moneda şi a fost efectiv un sentiment wow, monede de genul acesta n-am găsit niciodată. Sentimentul este unic, vă daţi seama.

O trăire maximă, nu ştiu dacă o să mai resimt vreodată să ai în mână nişte unelte sau monede, în cazul de faţă, care au aparţinut strămoşilor noştri, este unic sentimentul”, a spus unul dintre căutătorii de comori autorizați, Octavian Dumitraşcu.

Comoara gasita de doi romani intr-o padure. Cati bani pot pastra din valoarea ei. „Sentimentul este unic” - Foto

Comoara gasita de cei doi romani

Mai întâi, cei doi au găsit aproape 60 de taleri – monede din secolele XVII-XVIII. Ulterior, în drumul spre maşină, Octavian a găsit o ulcică plină cu peste 130 de bani, ce ar fi mult mai valoroşi

„În jurul la 130 de drachme dacice, e model adâncata şi vârtejul, secolul II-I Înainte de Hristos. Dacii s-au apucat să îngroape în acelaşi loc cu turcii. E pădure fantastică aici. Niciodată în istorie până acum nu am mai auzit de două tezaure în aceeaşi pădure, în aceeaşi zi, la interval de două ore şi la o distanţă de două mii de ani între ele.”, a spus cel de-al doilea căutător de comori, Florin Bâsceanu.

Câți bani vor primi cei doi români

Conform legii, căutătorii de comori au obligația de a preda descoperirile primarului din zonă, care trebuie să anunțe specialiștii de la muzeul județean. Ulterior, statul le oferă norocoșilor o recompensă ce însumează 30-40% din valoarea artefactelor pe care le-au găsit.

Însă, în cazul în care căutătorii de comori au norocul să facă descoperiri de excepție, statul le mai acordă încă 15 procente din valoarea acestora.

„Pentru a fi declarate şi incluse în categoria tezaur şi a fi declarate drept tezaur, piesele numismatice trebuie expertizate şi expertiza se face pe mai multe criterii. În primul rând, vechimea. În al doilea rând, starea de conservare a pieselor. În al treilea rând, cred eu, contează şi numărul lor.”, a spus muzeologul Claudiu Tulugea, potrivit observatornews.ro.

Un tezaur de peste 2.000 de ani, cu 300 de monede din argint şi bronz a fost găsit anul trecut de un căutător de comori într-o pădure din Mureş.