14 iul. 2023 | 07:30

Comoara fabuloasă descoperită într-o pădure din România: 5000 de monede ”prinse” cu un detector de metale, ce se întâmplă cu banii

ACTUALITATE
Comoara fabuloasă descoperită într-o pădure din România: 5000 de monede ”prinse” cu un detector de metale, ce se întâmplă cu banii

În România, este foarte complicat să cumperi un detector de metale și să-l folosești legal. Îți trebuie o serie stufoasă de autorizații și te confrunți cu un volum fascinant de birocrație. Cu toate acestea, un grup de pasionați și-a justificat investiția după ce a descoperit o comoară fascinantă.

Nu mai puțin de 5000 de monede vechi de 500 de ani au fost descoperite în această săptămână într-o pădure din Bihor. Acestea erau ascunse într-un vas de ceramică la o adâncime nu foarte mare. Descoperirea le aparține lui Raoul Vlad Suta, Silviu Tamas și Ion Vlad, trei pasionați de detecție de metale și căutare de comori. Întâmplarea face că au, de data aceasta, au avut și noroc.

comoara din Bihor

Comoara din Bihor îngropată acum 500 de ani

Întreaga aventură a celor trei vânători de comori a fost relatată pe grupul de Facebook al Comunității Arheologilor Amatori din România și o poți găsi aici. Este publică, nu trebuie să devii membru în grup. Chiar și așa, este interesant faptul că nu mai puțin de 24.300 de membri își împărtășesc aventurile în această comunitate online.

”După o îndelungată perioadă în care nu am iesit la detectie datorita lipsei de timp, eu impreuna cu Silviu si Ionut am pornit duminica spre o zi normala de relaxare si totodată de aventură în pădure, spun aventură datorita insectelor prădătoare. Dupa o mica pauza de masa, pauza a fost una scurta pentru a lasa loc de detectie, iar mâncarea a fost îndestulătoare, capota mașinii a fost plină de bunătăți care mai de care, pâine cu maia, slanina, șuncă,jumări,kaizer, ceafa afumata, brânză,legume de sezon roșii, castraveti, ceapa,ardei toate culese proaspăt din gradina în dimineața acelei zile.

Avand burțile pline,molesiti de mâncare, am pornit agale tot mormaind pe drum ca nici măcar nu mai avem cum sa ne aplecam. Totuși ne-am îmbărbătat unul pe altul și pana la urma am reușit sa trecem peste faza critică a lenei post ingurgitare.

Pe finalul zilei, la un moment dat, am primit un semnal scurt dar stabil, am pus lopata la treaba,iar când am întors halca de pământ deasupra observ o moneda mica argintie parca scoasa din buzunar. A urmat și a doua moneda, a treia, iar colegii mei care se aflau în apropiere mi s-au alăturat în perimetru.

Au urmat încă câteva monede la o adâncime mica, urmărirea semnalelor ne-a condus pana la urma la ceea ce părea a fi gura unui vas. Adrenalina la cote maxime. Am efectuat o săpătura perimetrala în jurul obiectului, extragandu-l cu grija, impreuna cu câteva bucăți de ceramica probabil aparținând vasului. Ne-au dat lacrimile de bucurie, ochii erau căscați de uimire, am uitat pe loc de oboseala, de burțile pline, de căldură și de insecte.

In aceasta zi memorabila si unica, am scos la lumina ceea ce avea sa fie un tezaur monetar format din:

-aproximativ 4868 de monede cu diametru mic de tip denar unguresc, spunem aproximativ deoarece multe dintre ele sunt lipite și datorita faptului ca sunt mici și subțiri sunt dificil de numărat

-3 taleri de argint cu greutate aproximativă de 30 de gr

-4 monede de diametru mijlociu neidentificate, dar aparținând aceluiași context

Monedele au perioadă de emisiune situata intre anii 1500-1550, majoritatea din perioada de domnie a lui Vladislau al II-lea.

Greutatea bruta a monedelor, împreună cu vasul de ceramica și reziduurile de pământ a fost de aproximativ 4500 gr, iar greutatea fără vas de aproximativ 3000 gr.

O astfel de descoperire aduce o senzație minunată, o împlinire și cred ca este visul fiecărui pasionat de istorie și detecție.

Așteptăm părerile specialiștilor cu privire la identificarea exacta a monedelor, inventarierea și restaurarea acestora.

Mii de mulțumiri funcționarelor primăriei care ne-au ajutat la numărarea monedelor.

Sper ca v-a plăcut mica poveste despre cea mai tare aventură din natura. Regăsiți și câteva poze cu care sa va încântați privirile.

Spor în toate și semnale bune!”

Tezaurul istoric a fost predat autorităților și nu este foarte clar dacă cei trei au fost recompensați în vreun fel pentru efortul lor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele