20 iul. 2023 | 14:10

Comisia pentru energie din Parlamentul European, decizie de ultimă oră. Se renunță la plafonul pe veniturile din energie electrică

ACTUALITATE
Comisia pentru energie din Parlamentul European, decizie de ultimă oră. Se renunță la plafonul pe veniturile din energie electrică

Comisia pentru energie a Parlamentului European a acceptat miercuri să renunțe la o propunere de limitare a veniturilor excepționale ale centralelor electrice în cazul în care Europa se va confrunta cu o nouă criză a prețurilor la energie, o măsură căreia industria energetică i s-a opus ferm.

UE renunță la limitarea veniturilor excepționale ale centralelor electrice

Uniunea Europeană negociază reforme ale pieței sale de electricitate, menite să extindă energia regenerabilă și să protejeze consumatorii de prețuri record precum cele care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina de anul trecut.

Miercuri, comisia pentru energie a Parlamentului European a convenit asupra unei poziții privind reformele, care nu includea plafonarea veniturilor.

Nicolas Gonzalez Casares, negociatorul principal al Parlamentului European, propusese anterior plafonul, care ar fi fost planificat în prealabil pentru a intra în vigoare în cazul în care prețurile la energie ar fi crescut din nou, pentru a strânge bani pe care țările i-ar putea cheltui pentru a proteja cetățenii de facturile ridicate.

„Cred că este mai previzibil și ar da mai multă stabilitate pieței. Dar nu toate grupurile politice au văzut-o în același mod”, a declarat el într-o conferință de presă.

Plafonul ar descuraja investitorii

Grupurile industriale s-au opus plafonului – căruia UE i-a aplicat deja o versiune temporară în această iarnă, după ce prețurile la energie au crescut vertiginos. Ei au spus că ar descuraja investitorii într-un moment în care sunt necesare investiții uriașe în producția de energie cu emisii reduse de carbon.

Plafonul a redus în jumătate de ani veniturile de peste 180 de euro pe megawatt/oră

Din decembrie până în iunie, plafonul temporar al UE a redus veniturile de peste 180 de euro pe megawatt/oră pe care producătorii de energie le obțineau din vânzarea de energie electrică pe piață.

Grupurile din industrie s-au opus acestui plafon, pe care UE l-a aplicat deja temporar în această iarnă, după ce prețurile la energie au crescut vertiginos. Acestea au afirmat că ar descuraja investitorii într-un moment în care sunt necesare investiții uriașe în producția de energie cu emisii reduse de carbon, scrie Reuters.

Din decembrie până în iunie, plafonul temporar al UE a redus veniturile de peste 180 de euro/megawatt/oră pe care producătorii de energie le obțineau din vânzarea de energie electrică pe piață.

Naomi Chevillard, șefa departamentului de reglementare de la SolarPower Europe, a dat vina pe „incertitudinea de reglementare” cauzată de acest plafon pentru încetinirea contractelor de achiziție de energie electrică în Europa anul trecut.

Prețurile cu ridicata ale energiei electrice în Europa au scăzut semnificativ de la maximele record de peste 700 de euro/MWh din august anul trecut, dar prețurile medii sunt încă mai mult decât duble față de nivelurile din 2019, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Legiuitorii și țările UE trebuie să negocieze reforma finală a pieței energiei electrice, urmărind să ajungă la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul UE de anul viitor.

Guvernele se luptă încă să ajungă la un acord asupra poziției lor de negociere. Printre punctele de divergență se numără posibilitatea ca țările să fie autorizate să subvenționeze centralele electrice existente și să utilizeze banii astfel obținuți pentru a-și subvenționa, la rândul lor, industriile naționale.