22 sept. 2023 | 08:25

Codul Rutier urmează să fie schimbat radical: Toți șoferii din România trebuie să știe noile prevederi

ACTUALITATE
Codul Rutier urmează să fie schimbat radical: Toți șoferii din România trebuie să știe noile prevederi
Un proiect de modificare a Codului Rutier impune sancțiuni foarte dure pentru șoferii nedisciplinați, iar în cazuri extreme vitezomanii ar putea ajunge la închisoare.

Proiectul a fost depus la Senat, iar prevederile acestuia sunt foarte dure, precum cea după care vitezomanii care depășesc viteza legală cu 80 km/h să fie trimiși după gratii, iar mașinile să le fie confiscate.

Codul Rutier a fost modificat prin ordonanță de guvern la începutul anului trecut și apoi a fost trimis la Parlament pentru aprobarea modificărilor. Discuțiile din Comisia de transporturi a Camerei Deputaților mergeau în direcția reducerii sancțiunilor impuse de către Guvern, însă accidentul de la 2 Mai pare să fi produs o schimbare radicală de atitudine în mediul politic.

Astfel, intențiile de modificare a Codului Rutier merg acum în direcția impunerii unor pedepse chiar mai aspre decât cele introduse de către Guvern. Doi deputați de la Forța Dreptei, Bogdan Bola și Alexandru Kocsis-Cristea, au depus la Senat, ca primă Cameră sesizată, un proiect de modificare amplă a Codului Rutier, pe mai multe paliere.

Punctul de amendă, calculat după salariul mediu

În primul rând, cei doi propun ca, în cazul șoferilor care au fost condamnați pentru ucidere din culpă în urma unui accident pe care l-au provocat fie conducând fără permis, fie urcându-se beți sau drogați la volan, perioada dintre executarea pedepsei și recăpătarea dreptului de a conduce să fie crescută de la 6 luni la nu mai puțin de 10 ani.

Revenind la proiectul lui Bola și Kocsis-Cristea, aceștia preconizează și creșterea amenzilor rutiere, prin schimbarea modului în care este stabilită valoarea punctului de amendă. În momentul de față punctul de amendă este egal cu 10% din salariul mediu, echivalent a 300 de lei.

Prin proiectul menționat, se propune ca valoarea de referință a punctului să fie egală cu 5% din salariul mediu brut pe economie folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru anul 2023, salariul mediu brut a fost fixat la 6.789 lei, ceea ce înseamnă că valoarea punctului de amendă ar crește la 340 de lei.

„Conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor, precum și depășirea vitezei legale cu peste 80 km/h nu reprezintă greșeli, ci acțiuni voite, egoiste și inconștiente. Dispozițiile în vigoare ale legislației rutiere sunt regresive, amenzile fiind practic insignifiante pentru persoanele cu mașini luxoase care își fac un titlu de glorie din a încălca regulile rutiere”, susțin cei doi inițiatori în expunerea de motive a proiectului de lege.