Codul Rutier se schimbă din nou: Ce se întâmplă cu Poliția Locală
Poliția Locală va putea folosi semnalizarea luminoasa albastră, iar șoferii vor fi obligați să dea prioritate în trafic mașinilor care au aceste semnale acustice si luminoase pornite, potrivit unui proiect de lege adoptat recent de Senat.
Schimbare legislativă
Proiectul de act normativ vine să armonizeze legislația în sensul în care Articolul 32 al Legii 155/2010 a Poliției locale asigură cadrul legislativ pentru dotarea mașinilor de poliție cu dispozitive de avertizare sonore și luminoase de culoare albastră, însă Articolul 32 alin. (2) lit. b) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice nu include în lista utilizatorilor și beneficiarilor de regim prioritar și Poliția Locală.
Citește și 300 de zile fără permis: Modificarea drastică din Codul Rutier
„Adoptarea acestui proiect de lege unifică și sistematizează cadrul legal în această materie, venind astfel în sprijinul activităților și competențelor ce revin Poliției Locale, care va beneficia de un instrument normativ cuprinzător de către polițiștii locali ce exercită atribuții de serviciu potrivit competențelor ce le revin prin Legea nr.155/2010”, se arată în proiectul de lege.
Dacă propunerea legislativă va trece de Parlament și va fi promulgată de Președintele României, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, litera b) se modifică.
Cum arată modificarea
„Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:
d) pentru lumina albastră – autovehiculele aparținând poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, poliției locale, Autorității Vamale Române, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, serviciilor publice Salvamont și Salvaspeo organizate de consiliile județene și consiliile locale, Ministerului Apărării Naționale care însoțesc coloane militare, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Informații Externe și ale Serviciului de Telecomunicații Speciale, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum și autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență”.
Citește și Permisul de conducere, mai ușor de pierdut: Codul Rutier s-ar putea schimba din nou
Ce spune în prezent Codul Rutier
În prezent, Codul Rutier prevede ca luminile albastre pot fi folosite de autovehiculele aparținând „poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, Autorității Vamale Române, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, serviciilor publice Salvamont si Salvaspeo organizate de consiliile județene și consiliile locale, Ministerului Apărării Naționale care însoțesc coloane militare, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum și autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență”.
Citește și Codul Rutier se schimbă în bine: Ce se întâmplă cu teribiliștii
Tot în Codul rutier este prevăzut faptul că „lumina albastră obligă participanții la trafic să acorde prioritate de trecere”.