11 aug. 2023 | 07:25

Codul Rutier este modificat din nou în România. Ce se întâmplă cu numerele de înmatriculare de la mașini

ACTUALITATE
Codul Rutier este modificat din nou în România. Ce se întâmplă cu numerele de înmatriculare de la mașini

Un proiect de hotărâre de Guvern propune o serie de modificări aduse Codului Rutier, una dintre modificările propuse fiind clarificarea interdicției înmatriculării autoturismelor furate.

Totodată, este propusă și introducerea numerelor de înmatriculare la primării, cu un indicativ format din cifre.

În prezent, Codul Rutier prevede că, pentru interdicția de înmatriculare a autoturismelor și remorcilor, este necesară îndeplinirea a două condiții: acestea trebuie să fie reclamate ca fiind furate în România, dar și în străinătate, iar potrivit Ministerului de Interne, multe dintre mașinile furate în străinătate nu sunt raportate și autorităților din România, ceea ce, susține MAI, „ar putea duce la concluzia că interdicția (de înmatriculare, n. red.) nu este aplicabilă și vehiculelor date în urmărire la nivel internațional de către autoritățile competente ale altor state”, arată avocatnet.

Astfel, se propune ca autoturismele să nu poată fi înmatriculate doar dacă îndeplinesc una din condiții, nu ambele.

O altă prevedere inclusă în propunerea de hotărâre de Guvern prevede modificarea normelor referitoare la numerele de înregistrare locală ale vehiculelor lente, așa-numitele numere galbene.

Se schimbă toate numerele

Culoarea lor va fi păstrată, însă în locul abrevierii denumirii localității se propune ca noile numere să conțină un indicativ format din cifre, conform sursei citate.

Sunt vizate tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele utilizate în construcții, agricultură etc.

De asemenea, documentul propune ca plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază și, după caz, la Serviciul Român de Informații să se compună din abrevierea denumirii instituției, scrisă cu litere majuscule și dintr-un număr de ordine.

Vechile numere de înmatriculare ar urma să fie valabile până la radierea autovehiculelor care le folosesc.

Proiectul hotărârii de Guvern propune și modificarea regimului de eliberare a permisului internațional de conducere (PIC), acordând drept de eliberare a acestui document și Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DPCI) din cadrul MAI.

În momentul de față, singura autoritate care poate elibera PIC este Automobil Club Român (ACR). Textul propunerii legislative precizează că ”dispozițiile prezentului alineat nu aduc atingere activității de emitere a permisului de conducere internațional de către asociațiile autorizate în acest scop”, astfel încât, dacă propunerea va fi adoptată, atât Direcția MAI cât și ACR pot elibera un astfel de permis.