Codul Rutier a fost modificat, din nou în 2023. Amendă fabuloasă de până la 3.0000 de lei, dacă nu respecți legea
Au apărut noi modificări în Codul Rutier.
Șoferii vor fi obligați să renunțe la o practică des întâlnită până acum.
Noua lege a intrat în vigoare începând cu data de luni, 29 mai 2023 și a adus schimbări uriașe pentru conducătorii auto care apelau la aceasta tehnică.
Mai precis, noua lege face referire la modificarea kilometrajului autoturismului. Oamenii legii atrag atenția asupra faptului că șoferii nu mai au voie sub nicio formă să modifice kilometrajul real al mașinilor, altfel vor suporta consecințele.
Legea nr. 142 din 24 mai 2023 care prevede faptul că toate mașinile trebuie să aibă kilometrii reali a apărut deja în Monitorul Oficial încă din data de 26 mai, iar începând cu 29 mai va intra în vigoare.
Așadar, șoferii vor trebui să aplice această lege, deoarece nerespectarea ei va reprezenta o practică frauduloasă.
„Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul. În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înțelege practica frauduloasă de modificare voită și neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.”, se arată în noua modificare a Codului Rutier.
Amendă uriașă
În cazul în care conducătorii auto își vor modifica în mod ilegal kilometrajul mașinii, aceștia riscă amenzi destul de mari.
Mai precis, în anumite cazuri, amenzile vor fi cuprinse între 2000 și 5000 de lei, însă există și situații în care amenzile pot ajunge chiar și la 30 000 de lei.
Oamenii legii atrag atenția asupra faptului că șoferii trebuie să respecte aceste legi și să fie transparenți cu numărul real de kilometri al autovehiculelor.
Încălcarea prevederilor Codului Rutier se sancționează. Există 5 clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier, ultima fiind exclusiv pentru persoanele juridice:
Clasa I: 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 de Lei – 435 lei
Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă, respectiv 580 de Lei – 725 lei
Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 de Lei – 1.160 lei
Clasa a IV-a: 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 lei – 2.900 lei
Clasa a V-a (pentru persoane juridice): 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 lei
Punctul de amendă este în continuare plafonat, nu a fost majorat odată cu salariul minim brut pe economie, la 145 de lei.