17 feb. 2023 | 07:38

Codul Rutier 2023: ce modificări urmează să sufere legea, ce trebuie să știe șoferii din România

ACTUALITATE
Codul Rutier 2023: ce modificări urmează să sufere legea, ce trebuie să știe șoferii din România

Șoferii trebuie să fie la curent cu toate modificările care se aduc Codului Rutier în 2023.

Cunoașterea legii și aplicarea acesteia este obligatorie indiferent dacă tu ești la curent sau nu cu schimbările.

Cu alte cuvinte, este vorba despre obligativitatea de a folosi farurile pe timp de zi. Șoferii români ar putea, în curând, să fie obligați de lege să utilizeze farurile, chiar dacă afară este lumină. Noua reglementare se va aplica pe anumite drumuri publice.

Conform legislației în vigoare la ora actuală, în circulația pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene (E) conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.

Acestea fiind spuse, proiectul despre care vorbeam anterior și care se află pe masa deputaților fix aici va aduce modificări, dacă parlamentarii noștri îi vor da undă verde și dacă va fi promulgat ulterior și de președintele României.

O schimbare interesantă

Propunerea de modificare a Codului Rutier prevede includerea în lista de mai sus și a tuturor drumurilor naționale (DN). Mai mult, mai prevede propunerea legislativă, vor fi incluse chiar și drumurile care nu au și statut de drumuri europene.

Cei ce au inițiat acest proiect subliniază și motivele ce îl justifică, aducând în discuție faptul că trebuie să ne adaptăm legislației europene în zona rutieră. De asemenea, inițiatorii consideră că modificările vin în sprijinul șoferilor români, pe care această măsură îi va ajuta.

„Considerăm că prezenta inițiativă legislativă se înscrie în procesul continuu de implementare a legislației europene.

Venind în sprijinul participanților la trafic, făcându-i să observe în timp util autovehiculele care se deplasează pe drumurile naționale ceea ce, pe de o parte, va reduce numărul accidentelor, iar pe de alta, va mări siguranța rutieră din țara noastră”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.