Codul fiscal, modificat radical „peste noapte”: e de bine sau de rău? Cine trebuie să se teamă
Fiscalitatea din România ar urma să beneficieze de o serie de modificări de substanță în perioada următoare, dacă se va materializa propunerea făcută de curând de ANAF, care cere anumite schimbări la Codul de procedură fiscală.
Despre necesitatea acestor schimbări legislative în plan fiscal a vorbit, pe larg, însuși președintele ANAF, Lucian Heiuș. Oficialul aduce o serie de argumente propunerii sale de a modifica prevederile Codului de procedură fiscală.
„Trebuie să accelerăm şi să impulsionăm mijloacele prin care recuperăm acele debite care se rostogolesc de la an la an şi să intensificăm executarea silită”, a subliniat șeful Fiscului.
Practic, se cere o eficientizare a procedurilor fiscale, astfel încât datoriile să poată fi recuperate în timp util, însă după cum și președintele ANAF ține să precizeze, acest lucru nu va însemna că oamenii ce ajung în anumite momente grele, de incapacitate de plată, nu vor fi sprijiniți și înțeleși pentru a ieși din impas. Trebuie, conform oficialului, ca omul să fie înțeles, pentru că oricine poate avea un moment greu, ceea ce nu înseamnă că are intenții rele și nu vrea să plătească, dar avem nevoie și de proceduri mai clare și eficiente.
Modificarea din Codul fiscal ce nu le va plăcea multor români cu datorii
„O să am o mare nevoie de Ministerul de Finanţe ca să ne ajute să modificăm un pic codul de procedură fiscală. Împreună cu o parte din partenerii sociali am avut discuţii pe această modificare, pe partea de administrare.
Chiar dacă am reuşit să facem modificarea pe partea de inspecţie fiscală, n-am reuşit pe partea de administrare a veniturilor, dar sper ca în lunile următoare să putem să modificăm codul de procedură fiscală şi să dăm o mai mare elasticitate”, a mai punctat şeful ANAF.
Conform domniei sale, este nevoie de înțelegere pentru debitorii ce se confruntă cu o „perioadă dificilă”, dar trebuie „în acelaşi timp, să avem şi noi instrumentele pentru a putea recupera de la cei care chiar nu înţeleg niciodată că trebuie să plătească ceea ce au de plată”.
Prin urmare, dacă Ministerul de Finanțe va răspunde și dacă factorii de decizie vor considera oportune modificările la procedura fiscală, este doar o chestiune de timp până când vom vedea aceste propuneri materializându-se în proiecte de lege și apoi în noi reguli în vigoare.