02 aug. 2023 | 11:48

Codul fiscal, modificat „pe ascuns”? Taxele și impozitele noastre, tranșate în spatele ușilor închise

ACTUALITATE
Codul fiscal, modificat

După cum bine știm, guvernanții noștri lucrează intens la o strategie fiscal-bugetară nouă, care să ne ajute să diminuăm pe cât posibil deficitul bugetar. Problema este că tot mai mulți specialiști trag un semnal de alarmă cu privire la lipsa de consultare.

În mod normal, atunci când se pregătesc modificări fiscale de mare anvergură, toți actorii implicați ar trebui consultați. Ar trebui, deci, chemați la masa tratativelor de la Palatul Victoria pentru a li se cere părerea. Vorbim, de exemplu, despre reprezentanți ai mediului de afaceri din cele mai puternice industrii ale economiei naționale, care vor fi direct afectați de noile schimbări. Pe listă ar putea fi sectorul agricol, dar și cel tehnologic.

Problema e, spun economiștii și unii reprezentanți ai industriilor, că acest lucru nu se prea întâmplă.

De exemplu, iată ce crede fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, care anticipează o creștere a numărului de firme ce vor pune lacătul pe ușă în curând: „Guvernul nu are o strategie de dezvoltare economică și atunci își permite să anuleze anumite facilități, pentru că nu urmărește efectul acestor facilități, crezând că vor încasa bani mai mulți la buget. Poate pe termen foarte scurt să adune niște bani acolo, vor da niște vouchere sociale și atât, dar legat de efectul negativ asupra mediului economic, în primul rând, va fi asupra IMM-urilor.

Modificarea Codului fiscal – cea mai arzătoare problemă a momentului. Pe toți ar trebui să ne intereseze

Eu am fost la o întâlnire când s-a prezentat Carta Albă a IMM-urilor și spuneau reprezentanții acestor întreprinderi că foarte multe firme vor da faliment pentru că sunt și nebancabile, și nu vor putea face față concurentei”, a spus fostul ministru, citat de B1tv.ro.

La rândul lor, cei din Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) critică măsurile fiscale pe care le discută acum aleșii de la Palatul Victoria, cu precădere pentru că nu sunt consultați în luarea unei decizii. De asemenea, în opinia acestor specialiști, modificările fiscale vehiculate până acum ar fi toxice pentru economie și sector, în particular.

„Noile măsuri propuse de actualul Guvern pun o frână fără precedent procesului de transformare a României într-un hub regional de inovare și transformare digitală, cu repercusiuni pe termen lung și foarte lung, mai ales în lipsa altor măsuri de susținere a dezvoltării acestei industrii strategice și constituie o eroare de politică economică și un mare pas înapoi în dezvoltarea economică a României”, afirmă Mihai Matei, Președintele ANIS.

Conform sursei citate, „impozitarea veniturilor salariale din IT peste pragul de 10.000 de lei brut este aproape echivalentă cu eliminarea facilităților per ansamblu, măsura fiind aplicabilă la aproximativ 80% din numărul celor 104.000 de specialiști IT care beneficiau de scutire, însă va aduce un beneficiu marginal la buget de maximum 0,4 miliarde de lei anual. Nu este deloc de neglijat și impactul negativ transversal în economie, știut fiind că în acest moment fiecare 10 angajați din industria IT susțin alte 10,5 locuri de muncă din România”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele