27 ian. 2023 | 09:31

CNN: Noile tancuri primite de Ucraina nu vor schimba instantaneu soarta războiului

ULTIMA ORĂ
CNN: Noile tancuri primite de Ucraina nu vor schimba instantaneu soarta războiului

Cei care speră că tancurile de luptă principale donate de aliații NATO Ucrainei vor avea un impact imediat în războiul acesteia cu Rusia ar putea fi nevoiți să își minimizeze așteptările. După ce a confirmat că va primi livrări de M-1 Abrams american, Leopard-uri germane și Challengers britanici, Kievul se confruntă acum cu realitățile logistice și operaționale ale încorporării unui sortiment de blindate grele extrem de diferite și complexe în unități de luptă eficiente.

Când vor fi livrate tancurile

Dar, mai întâi, ucrainenii trebuie să ia în considerare calendarul de livrare.

Chiar și cele mai optimiste estimări spun că va dura câteva luni până când tancurile vor intra pe câmpul de luptă în număr suficient pentru a face o diferență semnificativă, în timp ce în cazul tancurilor Abrams ar putea trece mai mult de un an până când Ucraina va fi în măsură să le desfășoare, scrie CNN, într-o analiză.

Adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat joi că Statele Unite vor furniza Ucrainei o versiune avansată a Abrams, M1A2.

Statele Unite nu „au aceste tancuri disponibile în exces în stocurile noastre americane”, a spus ea, adăugând că va dura „luni de zile pentru a le transfera” Ucrainei.

Mulți analiști spun că Ucrainei i-ar fi mai ușor să rămână cu un singur tip de tancuri, iar acest lucru face ca decizia Germaniei de a permite intrarea în luptă a Leopards să fie atât de importantă.

Tancurile de luptă principale moderne sunt piese de armament complicate. Având un aspect formidabil și robust la exterior, o mare parte din eficiența lor pe câmpul de luptă se reduce la sistemele electronice și informatice sofisticate din centrul lor. Aceste sisteme găsesc țintele și antrenează tunul principal al tancului asupra lor.

Întreținerea tancurilor, repararea lor și aprovizionarea cu piesele necesare necesită o pregătire detaliată, de la echipajele din vehicule până la traseul logistic care le susține, la sute sau poate mii de kilometri de liniile de front din estul Ucrainei.

De ce trimiterea de tancuri Ucrainei reprezintă un nou pas feroce al Occidentului

„Tancul pe care îl pot opera și întreține cel mai eficient va fi opțiunea corectă, ceea ce înseamnă probabil unul disponibil în număr mare, cu sisteme mai puțin complexe, care funcționează cu cei mai accesibili combustibili și folosește muniție ușor de găsit – și asta înseamnă probabil Leopard 2”, a declarat Blake Herzinger, cercetător nerezident la American Enterprise Institute.

Nicholas Drummond, analist al industriei de apărare specializat în războiul terestru și fost ofițer al armatei britanice, este de acord.

„Aș spune că abilitatea de a antrena soldații ucraineni pentru a susține orice tancuri care le sunt date este aproape mai importantă decât tipul de tanc pe care îl folosesc”, a spus el.

Drummond a spus că tancurile germane au fost concepute pentru a fi întreținute de armate de recruți, precum cea ucraineană, ceea ce conferă un avantaj Leopardului față de Abrams și Challengers, care sunt înzestrate de forțele profesioniste voluntare din armatele americane și britanice.

Deoarece recruții au mai puțin timp pentru a învăța în perioada în care sunt în uniformă, un design mai simplu precum Leopardul ajută la reducerea șanselor de erori de întreținere, a spus el.

„Coada lungă a logisticii”

Mark Hertling, un analist militar de la CNN, cunoaște bine Abrams și capacitățile și vulnerabilitățile sale.

Menținerea tancurilor pregătite de luptă înseamnă nu doar antrenarea echipajelor, ci și a fiecărei persoane din lanțul de aprovizionare care le susține, a declarat el pe Twitter.

„Cei care spun „dați-le tancurile alea blestemate!” probabil că nu au văzut niciodată coregrafia necesară pentru a face ca acestea să funcționeze pe câmpul de luptă”, a spus Hertling.

„În luptă, greșești doar câteva lucruri și asta provoacă dezastru și eșec. Tancurile letale se transformă în cazemate care nu se mișcă și nu trag”, a spus el.

Deoarece Abrams este fabricat în America, are „o coadă logistică foarte lungă care se întinde până în SUA”, a declarat Drew Thompson, cercetător senior invitat la Școala de Politici Publice Lee Kuan Yew de la Universitatea Națională din Singapore.

Componentele cheie care se uzează sau sunt deteriorate în luptă ar trebui să fie înlocuite cu piese americane, care ar trebui să fie trimise la un depozit de reparații din Ucraina sau, eventual, din Polonia, care este în curs de a-și achiziționa propria flotă de Abrams.

Thompson a declarat că Pentagonul se pricepe la rezolvarea problemelor logistice dificile, „dar riscul este ridicat atât pentru SUA, cât și pentru Ucraina”.