Cleopatra, una dintre cele mai cunoscute personalități istorice: Ce au descoperit oamenii de știință
Conducătorul egiptean emblematic s-a implicat activ în administrarea regatului ei, dar avem vreo dovadă în acest sens?
Regina Cleopatra a rămas una dintre cele mai importante figuri din istorie. Adesea amintită pentru aventurile ei de dragoste viclene și romantice atât cu Iulius Cezar, cât și cu Marcu Antoniu, această regină a Egiptului a fost un conducător desăvârșit de sine stătător și una dintre puținele femei conducătoare de vârsta ei. Poate că se cuvine atunci ca singura scriere de mână confirmată pe care o avem pentru această femeie legendară să-și simbolizeze puterea într-un singur cuvânt.
„Ginesthoi” (γίνεσθοι în greacă veche), care înseamnă „fă să se întâmple” sau „fă cum poruncesc eu”, apare într-un vechi decret regal care a fost creat în anul 33 î.Hr. Cuvântul ar fi fost scris de mâna Cleopatrei și apare ca o postscripție a decretului în sine.
Decretul acordă scutire de taxe unui oficial roman despre care se crede că este celebrul general și consul, Publius Canidius Crassus, care a fost strâns asociat cu Marcu Antoniu (deși există unele dezacorduri acolo). Canidius a comandat armatele terestre ale lui Antonie împotriva lui Octavian, viitorul împărat Augustus, în bătălia de la Actium din anul 31 î.Hr. și a fost mai târziu executat în Egipt la ordinele lui Octavian.
Dar înainte de aceasta, lui Canidius i s-a permis să exporte 10.000 de saci de grâu și să importe 5.000 de amfore de vin pe an, fără impozitare.
„Le-am acordat lui Publius Canidius și moștenitorilor săi exportul anual de 10.000 de artaba [300 de tone] de grâu și importul anual de 5.000 de amfore Coan [aproximativ 34.500 de galoane] de vin, fără ca nimeni să pretindă nimic de la el sau orice altă cheltuială. .”
De asemenea, i s-a acordat scutire de impozit pentru toate terenurile pe care le deținea în Egipt, scutire care a fost extinsă și pentru chiriașii săi.
Notă internă
Potrivit profesorului Peter van Minnen, care a inclus documentul în mai multe articole publicate începând cu anul 2000, documentul a fost menit să fie o notă internă a Cleopatrei către „un oficial de rang înalt” care a ajuns să fie reciclată ca ambalaje de papirus pentru o mumie. Aceasta nu a fost o practică neobișnuită în Egiptul Antic – papirusul nedorit a fost reutilizat în mod regulat pentru mumii și rămâne o sursă valoroasă pentru documente care altfel ar fi fost pierdute în istorie.
Având în vedere natura documentului, susține Minnen, singura persoană care putea oferi o astfel de autoritate a fost însăși regina. Deci, deși nu avem un nume sau semnătură care să confirme acest lucru, o astfel de prezentare ar fi putut veni doar de la însăși Cleopatra, iar scrisul ei ar fi fost recunoscut de administratorii ei.
Este important de menționat că această interpretare nu este susținută universal de istorici, deoarece nu există nicio modalitate de a confirma că a venit cu adevărat de la Cleopatra, dar rămâne o posibilitate puternică. Dacă este scrisul ei de mână, mesajul adaugă la înțelegerea noastră că Cleopatra și-a luat în serios responsabilitățile și nu doar a domnit, ci și a domnit.