„Clădirile de birouri trebuie să fie transformate în locuințe”. Soluția domeniului imobiliar la Davos pentru a rezolva criza globală
Birourile goale la nivel mondial ar trebui transformate în apartamente pentru a rezolva criza tot mai mare de locuințe din multe țări, au declarat miercuri directorii din domeniul imobiliar la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Valorile proprietăților imobiliare comerciale scad pe măsură ce recesiunea economică reduce cererea de spații în rândul companiilor preocupate de costuri, ai căror angajați petrec mai puține zile la birou.
Dar acest lucru ar putea reprezenta o oportunitate pentru a rezolva problema lipsei de locuințe, au declarat șefii din domeniul imobiliar.
„Clădirile de birouri trebuie să fie transformate în locuințe”, a declarat Howard Lutnick, președinte și director general al firmei de investiții Cantor Fitzgerald din New York, în timpul unei dezbateri.
Birourile sunt mai goale decât sugerează datele oficiale, deoarece majoritatea clădirilor încă generează venituri pentru proprietari. Cu toate acestea, pe măsură ce aceste contracte de închiriere expiră, orașe precum New York-ul vor avea un număr semnificativ de clădiri învechite, a declarat Christian Ulbrich, CEO al companiei globale de consultanță imobiliară JLL Inc. (JLL.N).
„Locuințele cu venituri mici nu pot fi ecologice, ci trebuie să fie ieftine”
„Așa că trebuie să reconvertim aceste clădiri într-o formă sau alta, altfel ele vor fi goale și vor fi demolate”.
Milioane de muncitori au fost forțați să lucreze de acasă în timpul închiderilor menite să stopeze răspândirea COVID-19 în 2020. Șefii se străduiesc acum să convingă mulți dintre acești angajați să renunțe la avantajele pe care le oferă munca de acasă, a adăugat Ulbrich.
„Aveți un strat intermediar de manageri și lideri care se bucură de casa lor din suburbii și nu vor să fie nevoiți să facă naveta, iar acest lucru creează, evident, problema că nici cei mai tineri nu se mai întorc”, a spus el.
Dar orașele care și-au pierdut ritmul de luni până vineri ar putea fi revigorate dacă autoritățile publice ar fi dispuse să ofere sprijin financiar pentru transformarea birourilor subutilizate în locuințe, deoarece reconversia clădirilor existente poate fi foarte costisitoare, au spus participanții la dezbatere.
Costurile pentru a face dezvoltările durabile se dovedesc, de asemenea, o provocare, au adăugat participanții.
„Locuințele cu venituri mici nu pot fi ecologice, ci trebuie să fie ieftine”, a spus Lutnick. „Acesta este un conflict profund peste tot în lume… Este foarte dificil”.
Nathalie Palladitcheff, CEO al companiei imobiliare Ivanhoé Cambridge, cu sediul în Canada, a declarat că este optimistă că mai multe clădiri ar putea fi transformate în mod durabil cu ajutorul investițiilor în tehnologie și materiale.
„Cea mai bună clădire pentru planetă este cea pe care nu o construiești”, a spus ea.