27 ian. 2023 | 18:32

Ciucă a câștigat procesul cu Ministerul Educației. Decizia ÎCCJ este definitivă

ULTIMA ORĂ
Ciucă a câștigat procesul cu Ministerul Educației. Decizia ÎCCJ este definitivă

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a câștigat procesul prin care a cerut suspendarea analizei tezei de doctorat, bănuită a fi plagiată, după ce Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării ar fi depus recursul tardiv. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă. UEFISCDI a transmis, vineri, că a depus recursul cu respectarea termenului legal, la mijloc fiind o eroare de procedură, comunicarea hotărârii fiind făcută greșit.

Ministerul Educației a pierdut procesul în care Nicolae Ciucă obținuse suspendarea analizei tezei de doctorat

Greșeală uriașă a Ministerului Educației într-unul dintre cele mai răsunătoare procese în care a fost implicată această instituție, în ultimii ani. Joi, 19 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins un recurs al ME într-un dosar intentat, anul trecut, de premierul Nicolae Ciucă, deoarece respectiva contestație fusese depusă în afara termenului legal.

Așadar, judecătorii nu au mai analizat motivele recursului „pe fond”, acțiunea fiind respinsă „pe excepție”. În acest dosar, premierul Ciucă obținuse, în martie 2022, suspendarea analizei tezei de doctorat pentru care, anterior, jurnalista Emilia Șercan prezentase dovezi că era plagiată masiv.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă

Șeful Guvernului, Nicolae Ciucă, a dat în judecată Ministerul Educației, pe vremea lui Sorin Cîmpeanu, pentru ca instituția să suspende înregistrarea sesizărilor în cazul lucrării sale de doctorat, presupus a fi plagiată. Premierul României a câștigat procesul pe fond, la Curtea de Apel București, însă ME a făcut recurs. Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a respins, constatând tardivitatea depunerii acestuia.

Ce spune UEFISCDI

Potrivit UEFISCDI, recursul a fost cu respectarea termenului legal prevăzut de Codul Civil: „La termenul din 19.01.2023, magistratul asistent a prezentat referatul cauzei, moment în care a fost invocată, din oficiu de către Instanță, tardivitatea recursului depus în data de 08.07.2022. Consilierul juridic a solicitat să fie prezentate detalii despre data primirii Comunicării hotărârii la UEFISCDI, precum și numele persoanei care a primit plicul ce conținea Comunicarea. Conform datelor prezentate de Instanță, comunicarea a fost primita in 30.06.2022, de către d-na VB la punctul de control al clădirii în care UEFISCDI are sediul. Menționăm ca d-na VB nu este angajata UEFISCDI și nu avea atribuții de primire corespondență pentru instituție iar Comunicarea a ajuns la Secretariatul UEFISCDI pe data 04.07.2022, fără nicio informare asupra faptului că a fost primită la o dată anterioară”.

Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării susține că instanța a încuviințat să fie transmise prin e-mail dovezile și probele care să justifice faptul că a fost primită comunicarea la o altă dată, ceea ce UEFISCDI a și făcut (înscrisuri și probe). Prin urmare, instituția consideră că a depus recursul în dosar cu respectarea termenului legal.