Cine sunt cei mai mari consumatori din casă: Lista care te ajută să economisești mai mulți bani
Există anumite aparate care consumă energie, chiar și atunci când sunt oprite. Riști să plătești facturi uriașe dacă nu le scoți din priză.
Consum fără pauză
Există anumite aparate care consumă energie, chiar și atunci când sunt oprite. Pentru a reduce costurile lunare la energie electrică, este indicat ar fi să le scoți din priză cât mai repede. Este bine să folosești becuri LED sau economice, dar și să fie folosită lumina naturală cât mai mult. Aparatele care ți-ar putea aduce facturi mari sunt frigiderul, boilerul și mașina de spălat. Există și alte dispozitive care consumă mult curent.
Citește și Românii, amatori de fotovoltaice. Au explodat instalațiile de panouri solare. Ce ascund cifrele
Tabletele și telefoanele mobile ți-ar putea dubla factura la energie. După încărcarea completă a dispozitivului, indicat ar fi să nu lași încărcătorul conectat la priză. Și cuptorul de microunde se află printre consumatorii mari de energie dintr-un apartament.
Cei mai mari consumatori
Laptopurile și calculatoarele sunt alte dispozitive care ți-ar putea face probleme. Dacă le deconectezi, atunci când nu le folosești, ai putea economisi la factura de energie. Nu uita nici de dispozitivele care prezintă un cronometru. Există o serie de aparate electrocasnice sau dispozitive care prezintă o asemenea funcție, dar care consumă.
Mare atenție și la televizor. Acesta poate consuma între 13 și 48.5 wați. Alte două aparate din apartament care pot influența costul facturii la curent sunt mașina de spălat și aparatul de cafea. Ele trebuie scoase din priză cât mai repede.
Mare atenție la fierul de călcat
Și fierul de călcat îți poate crește considerabil costurile la energie. În medie, un fier de călcat electric are o putere cuprinsă între 1.000 și 2.000 de wați. Acesta consumă aproximativ 5% din energia electrică din casă.
Citește și Mașina cu panouri solare un vis prea mare: ce se întâmplă cu Sono
Fierul de călcat consumă între 1.500 si 2.500 de wați. Să luăm, în medie, 2.000 wați = 2 kw. Dacă îl folosim zece ore, acest lucru înseamnă că, într-o lună, consumul total este 2 kw x 10 h = 20 kwh. La un preț mediu de 0.80 lei pe kwh, fierul de călcat ajunge să aducă în plus la factură suma de 16 lei.