Cine s-a opus unui tribunal pentru crimele de război din Ucraina. Ei sunt „prieteni vechi ai Kremlinului” FOTO
Unii europarlamentari au votat împotriva înființării unui tribunal care să judece crimele de război comise de Rusia în Ucraina, fiind acuzați de legături de durată cu Moscova și cunoscuți pentru declarații făcute în favoarea președintelui Vladimir Putin.
19 europarlamentari s-au opus înființării unui tribunal care să judece crimele de război din Ucraina
Unul dintre cele mai populare canale de Telegram din Rusia, numit „Putem explica”, i-a descris pe acești europarlamentari drept „prieteni vechi ai Kremlinului”, afirmând că unii sunt chiar „favoriți ai propagandei ruse și au luat parte la evenimente organizate la Moscova, pe cheltuiala statului rus”.
Nume dezvăluite de Rusia
Cercetătorul independent Chris Owen susține că administratorii canalului rus de Telegram i-au scos în evidență pe cinci dintre europarlamentarii care au votat împotriva rezoluției legislativului european. Doi sunt sunt membri ai partidului de extrema-dreaptă AfD (Alternativă pentru Germania), Gunner Beck și Maximilian Krah.
„Cel din urmă crede că sancțiunile împotriva Rusiei duc la prăbușirea Europei și, la scurt timp înainte de război, a argumentat că ar trebui puse presiuni pe Kiev să respecte acordurile de la Minsk”, subliniază canalul „Putem explica” despre Krah.
Despre Gunner Beck se spune că „este un favorit de cursă lungă al propagandei ruse. În luna august, el a afirmat că Federația Rusă nu a fost văzută susținând terorismul în UE. În 2021, el a mers la Moscova ca observator al alegerilor pentru Duma de Stat, la invitația personală a lui Viaceslav Volodin, președintele Dumei, și nu a constatat nicio neregulă”.
Trompetele lui Putin din Parlamentul European
O altă „vedetă” pro-Rusia este Herve Juvin, purtătorul de cuvânt al Frontului Național (n.r. – partidul lui Marine Le Pen). În luna iunie, europarlamentarul a acuzat NATO că este principala amenințare la adresa păcii, iar pe Zelenski, de ingerințe în alegerile franceze. Înainte de război, acesta a mers în Crimeea și a îndemnat Kievul să recunoască independența Republicilor Populare Lugansk și Donețk.
Și Francesca Donato, membră a Ligii Nordului din Italia, a votat împotriva rezoluției, după ce, anterior, pusese sub semnul întrebării responsabilitatea rușilor pentru „tragedia din Bucha”. Aceasta a dat vina pe UE pentru izbucnirea războiului din Ucraina.
Apel la Europa să nu mai ucidă copii în Donbas
Slovacul Miroslav Radačovský (partidul PATRIOT) s-a deplasat la Moscova, la începutul lunii mai 2022, pentru o discuție la masa rotundă pe subiectul „Rusia și Europa – Cum să păstrăm legăturile și memoria istorică?”.
De asemenea, Tatiana Zhdanoka, membră în Uniunea Rusească a Letoniei, și-a exprimat susținerea pentru președintele rus Vladimir Putin, cerând ca Europa să nu mai ucidă copii în Donbas.
Din cealaltă mare familie politică europeană de stânga din Parlamentul European, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică s-a opus rezoluției. Majoritatea celor care au votat împotrivă unui tribunal care să judece crimele de război sunt eurodeputați neafiliați unei familii europene.
Rezoluția a trecut
Cu 472 de voturi pentru, 19 împotrivă și 33 de abțineri, PE a decis, joi, că liderii militari, politici și cei care au comis efectiv crime de război în Ucraina trebuie judecați și pedepsiți de o curte internațională.