Cine își poate cumpăra vechime în muncă pentru pensionare. Până când pot plăti pentru completarea stagiului de cotizare
Perioada în care unii dintre românii își pot cumpăra vechime în muncă a fost prelungită de Guvern, astfel că cei care vor să plătească pentru completarea stagiului minim de cotizare necesar pensionării pentru limită de vârstă pot face acest lucru până la data de 31 decembrie 2024, dacă îndeplinesc două condiții.
Care dintre români își pot cumpăra vechime în muncă
Mai exact, își pot cumpăra vechime în muncă, pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială, atât românii din țară, cât și cei din străinătate, dacă respectă următoarele condiții: nu sunt pensionari şi nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.
Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei.
- Citește și: Noua lege a pensiilor, o veste bună pentru pensionari. Când intră în vigoare, anunțul de la Guvern
Venitul pentru care se plătește contribuţia de asigurări sociale trebuie să fie cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.
Cât costă completarea stagiului de cotizare pentru pensionare
Contribuția la sistemul public de pensii a crescut de la 750 lei pe lună la 825 lei pe lună, după ce salariul minim brut a fost majorat, pe 1 octombrie, de la 3.000 lei, la 3.300 lei.
- Citește și: Cu cât vor fi majorate pensiile, după noua formulă de calcul. Cine va primi mai mulți bani
Concret, începând cu data de 1 octombrie 2023, românii interesați să cumpere vechime în muncă vor plăti 9.900 lei pentru un an sau 59.400 lei pentru perioada maximă permisă, de șase ani.
Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2024.
Legea nr. 263/2010 a fost completată cu un nou articol, care prevede că adeverințele eliberate de angajatori sau de către deținătorii legali de arhive, precum și documentele necesare pentru stabilirea și/sau recalcularea drepturilor de pensie emise conform dispozițiilor legale în vigoare se certifică prin ștampilă și semnătură olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens.