06 ian. 2023 | 21:49

Cine iese la pensie în 2023: ce spune legea despre pensia pentru limită de vârstă

ACTUALITATE
Cine iese la pensie în 2023: ce spune legea despre pensia pentru limită de vârstă

Pentru persoanele aflate în câmpul muncii și care au ajuns la o vârstă onorabilă, e important să aducem la cunoștință câteva elemente legislative privitoare la ieșirea la pensie.

Dacă nu se optează pentru pensionare anticipată sau nu vorbim despre pensionare pe caz de boală, deci din motive medicale ce impun părăsirea câmpului muncii și a activității profesionale, ne referim la pensionările la limită de vârstă.

Practic, anul acesta, numeroși români, bărbați și femei, vor împlini vârsta prevăzută de lege care le permite să iasă la pensie.

Conform celor stipulate în Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010, dreptul la asigurări sociale este garantat de stat și se exercită, în condițiile prezentei legi, prin sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, denumit în continuare sistemul public de pensii.

La ce vârstă ies la pensie femeile și bărbații din România, conform legii

Acestea fiind spuse, precizăm că există două vârste diferite, pentru bărbați și femei, de la care aceștia pot începe să-și revendice drepturile legate de pensionarea la limită de vârstă.

În cazul bărbaților, vorbim despre atingerea vârstei de 65 de ani, în timp ce vârsta pentru a ieși la pensie, pentru femei, este cu doi ani mai mică, dar trebuie precizat că, dacă-și doresc să rămână în câmpul muncii, și femeile pot munci, legal, până la 65 de ani, după cum prevede legea.

Important este, de asemenea, că ambele categorii de beneficiari își pot micșora vârsta de pensionare, în anumite situații prevăzute clar de legislația în vigoare.

„Se vor putea pensiona în 2023 cei care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare: cel puțin 15 ani munciți legal (…) Asemenea bărbaților, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare … dacă au lucrat în condiții grele, proporțional cu perioada de timp lucrată astfel”, explică avocatnet.ro.

„În sistemul public de pensii, plata pensiei se face lunar. Pensia se plătește personal titularului, tutorelui sau curatorului acestuia, persoanei căreia i s-a încredințat ori i s-a dat în plasament copilul urmaș sau, după caz, mandatarului desemnat prin procură specială”, mai spune legea.