25 ian. 2023 | 15:55

Cine este expeditorul scrisorilor-capcană la Ambasada Ucrainei. Surpriză totală pentru autorități

ULTIMA ORĂ
Cine este expeditorul scrisorilor-capcană la Ambasada Ucrainei. Surpriză totală pentru autorități

Surpriză totală pentru autoritățile spaniole. Autorul scrisorilor-capcană trimise către mai multe instituții diplomatice în luna decembrie a anului trecut ar fi un pensionar în vârstă de 74 de ani. Presupusul expeditor al coletelor adresate Ambasadei Ucrainei din Spania şi premierului spaniol Pedro Sanchez a fost arestat în nordul Peninsulei Iberice, a anunțat, miercuri, Ministerul de Interne.

Un bărbat de 74 de ani ar fi trimis scrisorile-capcană la Ambasada Ucrainei din Spania

Bărbatul, „un pensionar în vârstă de 74 de ani”, a fost încătușat la Miranda de Ebro (nordul Spaniei), iar MAI a declarat că poliția perchezitionează casa suspectului, potrivit France24. Nimeni nu a fost ucis de cele șase scrisori-capcană trimise la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, în diferite locații din Spania, dar un angajat al ambasadei ucrainene a fost rănit ușor în timp ce deschidea unul dintre pachete.

Printre locurile vizate de plicuri cu bombe s-a numărat reședința oficială a premierului Pedro Sanchez, Ministerul spaniol al Apărării și o bază aeriană de lângă Madrid, de unde armele donate de Spania sunt trimise Ucrainei.

Serviciile secrete ruse sunt implicate

Recent, a apărut informația că Agenția de spionaj rusă GRU ar fi dat indicații unor asociați ai unui grup militant de supremație albă din Sankt Petersburg să desfășoare o recentă campanie de scrisori-capcană cu explozibil în Spania. Plicurile misterioase au fost trimise către obiective guvernamentale, militare și diplomatice de profil înalt din Spania, la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, determinând autoritățile iberice să sporească securitatea și să-și reafirme sprijinul pentru Ucraina în războiul cu Rusia.

Ce este Mișcarea Imperială Rusă

Anchetatorii spanioli, care au lucrat cu omologii americani și britanici, cred că Centrul 161 de pregătire a specialiștilor în scopuri speciale al GRU, cu sediul la Moscova, a folosit Mișcarea Imperială Rusă (grup radical cu legături în toata Europa) ca intermediar în această campanie, relatează The New York Times.

Statele Unite au catalogat Mișcarea Imperială Rusă, care operează centre de pregătire de tip militar în Sankt Petersburg, drept grup terorist în 2020, fiind prima desemnare de acest fel a unei organizații de supremație a albilor.

„Scopul aparent al campaniei a fost acela de a semnala că Rusia și apropiații săi ar putea efectua lovituri teroriste în întreaga Europă”, scrie NYT, care citează oficiali americani anonimi. „Capacitatea de a folosi Mișcarea Imperială Rusă ca forță proxy în anumite momente este utilă pentru serviciile secrete rusești, deoarece este mai dificil pentru țările rivale să atribuie aceste acțiuni guvernului rus”, susțin jurnaliștii americani.