Cine este Evgheni Prigojin. A atacat o femeie pe stradă, a făcut nouă ani de închisoare și a vândut hotdogi. ”Câinele de luptă al lui Putin s-a întors împotriva stăpânului”
Evgheni Prigojin, supranumit de presa străină drept ”câinele de luptă” al lui Vladimir Putin, care ”s-a întors în cele din urmă împotriva stăpânului său”, are ceva în comun cu președintele rus. În plus, liderul grupului de mercenari Wagner a atacat la un moment dat o femeie pe stradă, a făcut nouă ani de închisoare și a ajuns să vândă hotdogi.
Evgheni Prigojin, de la tâlhar la liderul grupării Wagner
Jurnaliștii de la Daily Mail au scris că nimeni nu poate spune că semnele de avertizare nu au existat în privința lui Evgheni Prigojin. El a început de câteva luni să se dezlănțuie împotriva șefului Statului Major al forțelor armate ruse, Valeri Gerasimov, și a ministrului Apărării, Serghei Șoigu, pentru lipsa lor de sprijin în Ucraina. Mulți au crezut că acesta a depășit măsura atunci când l-a jignit chiar pe Vladimir Putin într-un video publicat online luna trecută.
”Însă, să le ordone oamenilor săi să părăsească Ucraina și să lanseze o lovitură de stat în Rusia a fost cu adevărat o escaladare uluitoare. Chiar și după ce și-a inversat marșul spre Moscova, Prigojin riscă o moarte aproape sigură.”, a mai scris tabloidul britanic.
Ca și Vladimir Putin, Evgheni Prigojin provine din Sankt Petersburg. Cu mult înainte de a deveni liderul grupării Wagner, a fost tâlhar și a fost condamnat pentru o serie de jafuri. La un moment dat, el a sugrumat o femeie care era singură pe stradă până când aceasta a căzut inconștientă, înainte ca el și cei trei complici ai săi să-i fure cerceii de aur și pantofii.
Încarcerat în infernul sistemului penitenciar sovietic în anul 1981, a petrecut în jur de nouă ani în spatele gratiilor dobândind dorința de a supraviețui cu orice preț. Uniunea Sovietică era aproape de destrămare când Prigojin, în vârstă de 29 de ani, a fost eliberat.
Prigojin a vândut hotdogi
După ce a ieșit din închisoare, Prigojin a vândut hotdogi la un stand. Antreprenor în devenire, în scurt timp a cumpărat o participație într-un lanț de supermarketuri. Apoi, în 1995, el și partenerii săi de afaceri au deschis un restaurant la care a venit în curând elita din Sankt Petersburg, inclusiv fostul agent KGB și politician în devenire Vladimir Putin.
Prigojin a reușit să se asocieze cu elita Rusiei, iar serviciile sale de catering de înaltă clasă pe care le oferea i-au adus porecla de „bucătarul lui Putin”, pe care el a corectat-o recent, modificând-o în „măcelarul lui Putin”. De altfel, Prigojin era frecvent chelnerul lui Putin, conform Daily Mail.
Atunci când firmele sale au început să asigure cateringul pentru vizitele de stat ale lui Vladimir Putin, Evgheni Prigojin a profitat de ocazia de a se amesteca cu elita mondială. Șefi de stat, inclusiv fostul președinte francez Jacques Chirac, au fost primiți în restaurantul său plutitor New Island. În 2002, el l-a găzduit acolo chiar și pe președintele american George W. Bush.
Însă, Prigojin a dat lovitura cu adevărat abia atunci când a primit un contract de furnizare de mese pentru armata rusă, în valoare de 1,2 miliarde de dolari pe an. Se crede că a folosit o parte din această sumă pentru a finanța Agenția de Cercetare pe Internet, o unitate de dezinformare pentru a răspândi propaganda statului rus. Prima incursiune a Rusiei în Ucraina, în 2014, a fost cea care i-a oferit lui Prigojin șansa de a se diversifica în afacerile de mercenariat cu armata de mercenari grupul Wagner.
Prigojin, apel la deținuți
Soldații săi au fost trimiși pentru anexarea ilegală a Crimeei și în luptele care au urmat în estul Ucrainei. După ce invazia pe scară largă a lui Vladimir Putin a început în luna februarie a anului trecut, președintele a fost forțat să îi acorde lui Wagner un rol central. Însă, grupul rămăsese până atunci în criză de oameni. Lucrurile s-au înrăutățit atât de mult încât Prigojin s-a întors la instituția care l-a format: închisoarea.
Într-un videoclip celebru din luna septembrie, Evgheni Prigojn a făcut un apel la prizonieri, inclusiv criminali și violatori, să se înroleze pentru a lupta în Ucraina. El le-a promis grațierea după o perioadă de șase luni de serviciu, avertizându-i, însă, că cei mai mulți dintre ei nu vor supraviețui atât de mult.
Prigojin susține că armata rusă a eșuat încă din luna august să cucerească orașul Bahmut și că mercenarii săi au trebuit să o facă în locul acesteia, suferind pierderi îngrozitoare împotriva pozițiilor ucrainene înrădăcinate. Conform unei scurgeri de informații din partea serviciilor secrete americane, el a declarat că, dacă ucrainenii își vor retrage trupele din Bahmut, le va da informații despre pozițiile armatei ruse. Deși a negat cu tărie afirmația, pentru unii aceasta a fost o dovadă a loialității sale îndoielnice.
Evgheni Prigojin a anunțat că își va retrage mercenarii din Bahmut până la începutul acestei luni – înainte ca ofensiva ucraineană să încerce să îl recucerească. Însă, i s-a interzis să facă acest lucru. Se pare că antreprenorul oportunist a cedat în cele din urmă – declanșat, se pare, de presupusa vizare a forțelor Wagner de către armata rusă.
După ce haosul s-a dezlănțuit în interiorul granițelor Rusiei, s-a ajuns la un acord cu Vladimir Putin, datorită medierii președintelui belarus Alexander Lukașenko. Luptătorilor Wagner li s-a promis imunitate în fața justiției. Liderului lor i s-a promis o trecere sigură în Belarus, unde va rămâne.