21 nov. 2023 | 12:03

Cine e de vină pentru poluarea din lume, de fapt. Bogații dictează, săracii mor pe capete

ACTUALITATE
Cine e de vină pentru poluarea din lume, de fapt. Bogații dictează, săracii mor pe capete

În cel mai amplu studiu privind poluarea și inegalitatea climatică la nivel global, se raportează că cei mai bogați 1% dintre oameni sunt responsabili pentru o cantitate semnificativă de emisii de carbon, depășind emisiile celor mai săraci 66%, informează The Guardian.

Vezi și: București, orașul în care cetățenii se sufocă zilnic. De câte ori a fost depășit nivelul admis de poluare

Situație gravă, la nivel global. Poluarea curmă anual vieți

Această elită, incluzând miliardari, milionari și cei cu venituri anuale de peste 140.000 de dolari, a generat 16% din totalul emisiilor de CO2 în 2019, afectându-i pe toți ceilalți, evident.

Aceste emisii au cauzat un impact devastator, suficient pentru a provoca un milion de decese în plus din cauza căldurii.

Investigația specială, numită The Great Carbon Divide, realizată în colaborare cu Oxfam, Institutul de Mediu din Stockholm și alți experți, analizează cauzele și consecințele inegalității emisiilor de carbon.

Justiția climatică va fi un punct crucial la summitul Cop28 al ONU privind clima, însă mulți se tem că deja ar fi prea târziu pentru ca situația să intre în regresie.

Vezi și: Cel mai poluat oraș din România, confirmat oficial: nu este București, Cluj sau Brașov, dar depășește Paris și Madrid la un loc cu compușii cancerigeni

Bogații poluează, săracii suportă consecințele

Emisiile celor 1% sunt echivalente cu distrugerea recoltelor importante la nivel global, iar suferințele sunt resimțite mai ales de persoanele sărace, comunitățile marginalizate, migranți și femei care trăiesc în condiții meteorologice extreme.

Aceste grupuri au mai puține resurse financiare și sociale, ceea ce le expune la riscuri economice și fizice în cazul fenomenelor meteo extreme.

Inegalitatea climatică se manifestă nu doar între națiuni, ci și în interiorul lor. Miliardarii, majoritatea albii, de sex masculin și cu sediul în SUA și Europa, dețin putere politică și corporative considerabile, influențând politici și acțiuni ce favorizează creșterea emisiilor de carbon.

În acest sens, Oxfam propune impozite mari pe averi pentru cei foarte bogați și impozite suplimentare pentru companiile producătoare de combustibili fosili, în vederea reducerii inegalității și finanțării tranziției către energie regenerabilă, deși, la modul onest, asta nu va reduce poluarea din lume.

Vezi și: O nouă taxă de poluare pentru șoferii români ar putea veni de la Banca Mondială. Cine sunt cei vizați, care sunt șansele

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele